BERD a anuntat oficial ca va investi jumatate din suma de pana la 1 miliard euro pe care o va aloca Romaniei in urmatorii doi ani in sectorul financiar, iar restul in alte domenii ale economiei, precum energie si infrastructura nationala si municipala.
Informatia a fost facuta publica mai devreme, la Bucuresti, de Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania.

Fondurile alocate de Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) fac parte dintr-un pachet mai larg de finantare, agreat de Romania cu Fondul Monetar International, Uniunea Europeana si Banca Mondiala.

Pachetul financiar international vizeaza amortizarea efectelor scaderii bruste a fluxurilor de capital, precum si implementarea masurilor de natura politica necesare ajustarii dezechilibrelor externe si fiscale. De asemenea, acestea au ca scop consolidarea sistemului financiar.

BERD evalueaza in mod individual nevoile financiare si de capital ale sectorului bancar romanesc.

Banca aminteste ca, pentru a diminua impactul pe care il are criza si pentru a asigura continuarea finantarii IMM-urilor, a acordat in decembrie 2008 un credit de 100 milioane euro Bancii Transilvania. In prezent, BERD pregateste o tranzactie similara pentru o alta banca importanta din Romania.

Pana in prezent, BERD a investit in Romania 1,9 miliarde euro, in 110 projecte. Romania va primi un pachet total de finantare de 12,9 miliarde euro de la FMI, 5 miliarde euro de la UE, 1,2-1,5 miliarde euro de la Banca Mondiala si 1 miliard de euro de la alte institutii internationale.

In februarie 2009, cei mai mari investitori si finantatori multilaterali pentru tari din Europa centrala si de est - BERD, BEI si Banca Mondiala - s-au angajat sa puna la dispozitie pana la 24,5 miliarde euro pentru sprijinirea sectoarelor bancare din regiune si pentru acordarea de imprumuturi companiilor afectate de criza economica mondiala.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri