Cartel Alfa solicita Guvernului crearea unui mecanism de indexare automata a salariilor, trimestrial, in functie de inflatie, si cresterea salariului minim, astfel ca, pana in 2014, acesta sa ajunga la 50% din salariul mediu brut, a declarat liderul sindical Bogdan Hossu.
"Cerem actualului executiv sa semneze acordul angajat de fostul guvern si respectarea calendarului de crestere a salariului minim pentru a ajunge la raportul de 50% dintre salariul minim si salariul mediu pana in 2014", a spus Hossu, citat de NewsIn.

"Nu cred ca salariul minim ar putea creste la 650 de lei de la 1 iulie, intrucat acordul prevedea ca acesta sa ajunga la aceasta valoare doar daca salariile ar fi crescut in aceasta perioada cu mai mult de 5% fata de salariul convenit de Comisia Nationala de Prognoza, respectiv 1.693 lei. Va trebui ca, din 2010, salariul minim sa creasca cu 3-4 puncte procentuale si, in plus, sa acopere inflatia din acest an", a adaugat el.

Totodata, Cartel Alfa solicita urgentarea aparitiei Legii salarizarii unice in sistemul bugetar si ca aceasta "sa nu prevada reduceri de drepturi salariale (inclusiv sporuri) si aplicarea TVA diferentiat pentru achizitii de produse si servicii de baza (produse alimentare, energie, gaz, medicamente, presa si carti)".

Reprezentantii Cartel Alfa mai cer demararea investitiilor prioritare, stabilite impreuna cu partenerii sociali, si acuza guvernul ca "timp de cinci luni a utilizat banii publici doar pentru satisfacerea clientelei politice".

"Constatam ca cele 9 miliarde de euro vor fi folosite pentru campaniile electorale locale. Un exemplu in acest sens il reprezinta lansarea autostrazii Bucuresti - Craiova, care nu intra pe nici un tronson european si, deci, nu va fi construita din banii UE, ci tot din bugetul public alocat investitiilor", a spus Bogdan Hossu.

Cnducerea CNS Cartel Alfa a mai anuntat luni ca sindicatul va declansa o greva de avertisment in 5 iunie, intre orele 9.00-9.15, si va organiza un miting la sfarsitul lunii iunie, la care vor participa cel putin 15.000 de persoane, pentru a atrage atentia politicienilor asupra situatiei dificile cu care se confrunta salariatii din Romania.

Totodata, reprezentantii confederatiei sindicale se solidarizeaza cu actiunile de protest ale profesorilor si anunta mitinguri si pichetari la nivel judetean in perioada 20 mai - 20 iunie, precum si sustinerea blocarii tezelor unice.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri