Romanii si bulgarii sunt cei mai optimisti dintre toti europenii in legatura cu viitorul pensiei pe care o vor primi de la stat, arata datele ultimului Eurobarometru, publicat pentru luna aprilie 2009 de catre Comisia Europeana, a anuntat APAPR.
Potrivit acestui sondaj de opinie, realizat pe intreg teritoriul Uniunii Europene, 48% dintre romani si 45% dintre bulgari sunt siguri si foarte siguri ca in urmatoarele decenii statul va reusi sa plateasca pensiile si sa aiba grija in general de pensionari. In schimb, 40% dintre romani si 38% dintre bulgari nu sunt de acord cu aceasta afirmatie, se arata intr-un comunicat al Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

La nivelul UE (media celor 27 de state), 58% dintre cetateni nu cred in capacitatea statelor de a plati pensiile in viitor, in timp ce doar 34% sunt optimisti si considera ca statul va "avea grija” de ei cand vor iesi la pensie. La polul opus fata de Romania si Bulgaria se afla Portugalia (81% pesimism in legatura cu viitorul pensiei de stat si doar 16% optimism), Germania (72% pesimism, 24% optimism) si Austria (68% pesimism si 30% optimism). Restul pana la 100% este reprezentat de non-raspunsuri (NS/NR).

Optimismul romanilor cu privire la viitorul pensiei de stat este surprinzator din cateva motive: in primul rand, Romania are printre cele mai mici pensii publice dintre toate statele UE, alaturi de Bulgaria. In al doilea rand, romanii si bulgarii se plaseaza peste media europeana a optimismului la acest capitol, alaturi de cele mai bogate 6 state din Uniune, in termeni de PIB pe cap de locuitor: Luxemburg, Danemarca, Irlanda, Olanda, Suedia si Finlanda. Aceste sase state au cel mai inalt PIB pe locuitor din UE (intre 35.000 EUR / locuitor in Finlanda si 75.000 EUR / locuitor in Luxemburg), conform EUROSTAT, iar locuitorii lor manifesta un optimism peste media europeana cu privire la pensia de stat pe care o asteapta in deceniile viitoare.

Spre deosebire insa de bulgari, romanii nu considera ca pensionarii de astazi accepta nevoia unor reforme profunde in sistemul public de pensii, pentru a usura povara fiscala asupra salariatilor de astazi. In timp ce in Bulgaria cetatenii cred in proportie de 62% ca pensionarii sunt de acord cu o reformare a sistemului de pensii (cea mai inalta cota din UE), in Romania doar 42% dintre cetateni considera ca pensionarii sunt favorabili reformarii profunde a sistemului public de pensii (printre cele mai reduse cote din UE).

Optimismul romanilor de toate varstele cu privire la pensia pe care statul le-o va da in viitor este insa contrazis de situatia actuala a sistemului public de pensii, pentru care va oferim in continuare cateva statistici oficiale (sursa CNPAS, date valabile la sfarsitul lunii martie 2009):

Numarul total de pensionari din sistemul public (bugetul asigurarilor sociale de stat): 4.695.073
  • doar 66% sunt pensionati cu limita de varsta (3,1 milioane), restul de 34% sunt pensionati anticipat;
  • doar 42,5% sunt pensionati cu stagiu complet de cotizare (1,95 milioane), restul de 57,5% nu au stagiu complet de cotizare.
Raportul salariati-pensionari din sistem s-a inrautatit continuu si se va deteriora si in viitor:
  • 8,2 milioane de salariati sustineau 2,5 milioane de pensionari in anul 1990 (raport de 3,3 la 1);
  • 4,7 milioane de salariati sustin astazi 4,7 milioane de pensionari (raport de 1 la 1);
  • in anul 2050, raportul va fi de circa 0,4 la 1, adica fiecare 40 de salariati vor plati contributii pentru pensia a 100 de pensionari (potrivit EUROSTAT).
Pensia publica nu poate asigura un trai decent si nu va asigura o viata buna nici in viitor:
  • peste 1,6 milioane de pensionari din sistemul public au o pensie mai mica de 500 de lei / luna;
  • -peste 3,2 milioane de pensionari au o pensie mai mica de 800 de lei / luna;
  • -peste 3,9 milioane de pensionari au o pensie mai mica de 1.000 de lei / luna;
  • doar 35.000 de pensionari au o pensie mai mare de 2.000 de lei / luna.
Sistemul public de pensii din Romania si-a atins deja limitele cresterii. In curand, asa cum au recomandat sau chiar conditionat Fondul Monetar International, Banca Mondiala si chiar Comisia Europeana, Romania va trece de la ancorarea punctului de pensie la salariul mediu brut catre indexarea anuala cu inflatia a pensiei de stat, ceea ce inseamna ca, in termeni reali, salariatii de astazi vor obtine in deceniile viitoare, in cel mai bun caz, pensii egale ca putere de cumparare cu cele din prezent.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri