Banca Mondiala estimeaza ca rata somajului in Romania va ajunge in acest an la 8%, urmand sa scada usor sub acest nivel in 2010, Romania fiind singura din cele zece state membre din Europa Centrala si de Est in care situatia somajului se va imbunatati, potrivit unui raport publicat de institutie.
Romania a avut anul trecut un somaj de 5,8%, calculat conform criteriilor Biroului International al Muncii (BIM).

Comisia Nationala de Prognoza (CNP) se asteapta ca, la finalul acestui an, sa fie 620.000 de someri, rata somajului urmand sa urce in acest an la 6,8%, de la 4,4% anul trecut, in timp ce FMI estimeaza ca numarul de someri va ajunge la circa 800.000 la sfarsitul acestui an. Potrivit metodologiei BIM, care largeste plaja de criterii dupa care o persoana este considerata somera, in 2009 vor fi 795.000 de someri, iar rata somajului va fi de 8%.

Ministrul Muncii, Marian Sarbu, declara duminica, citat de NewsIn, ca majorarea numarului de someri cu numai 0,1% in aprilie fata de martie ar putea reflecta o imbunatatire a economiei romanesti ce ar putea continua si in lunile urmatoare, asa ca e posibil sa nu atingem chiar 800.000 de someri pana la finalul anului.

Statele baltice vor fi cele mai afectate de somaj


Lituania si Letonia ar urma sa fie, conform raportului Bancii Mondiale, cel mai puternic lovite de somaj, rata acestuia urmand sa urce in acest an la aproape 14% in Lituania de la 6% in 2008, in timp ce in Letonia nivelul somajului se va apropia de 16%, dupa ce in 2008 se situase sub 8%. In 2010, ambele state baltice ar urma sa aiba o rata a somajului de 16%, se mai arata in raportul Bancii Mondiale.

Si Estonia va fi afectata de cresterea somajului, care aproape ca se va dubla in 2009 fata de 2008, pana aproape de 12%, urmand sa urce si in 2010, peste 14%, mai arata estimarile Bancii Mondiale.

"Muncitorii din tarile in care exista un curs de schimb fix se vor confrunta cu riscuri mai mari de concedieri, deoarece pierderea slujbelor ar putea creste in mod accentuat odata cu declinul productiei, situatie care se va manifesta cu precadere in statele baltice", se arata in raport.
Slovacia va avea, potrivit Bancii Mondiale, o rata a somajului de 12% in 2009 si usor peste acest procent in 2010, in urcare cu peste 2 puncte procentuale fata de 2008.

Banca Mondiala vede pentru Polonia un nivel al somajului de 10% in acest an, in urcare de la 7% in 2008, precum si o adancire in continuare, peste 12%, in 2010.

In Ungaria, somajul s-ar putea apropia de 10% in 2009, de la mai putin de 8% in 2008, si ar putea creste spre 12% in 2010.

Bulgaria ar putea avea o rata a somajului de peste 7% in acest an, in urcare cu un punct procentual fata de 2008, iar in 2010, Banca Mondiala estimeaza un nivel al somajului de aproape 8%.

In Slovenia, rata somajului ar putea urca de la mai mult de 4% in 2008, peste 6% in 2009, urmand sa depaseasca 7% in 2010, potrivit estimarilor Bancii Mondiale.

Cea mai mica rata a somajului din zona ECE ar putea fi inregistrata in acest an de Cehia, de 6%, in crestere de la aproximativ 4% in 2008, potrivit estimarilor Bancii Mondiale. Pentru 2010, analistii bancii anticipeaza ca somajul din Cehia se va apropia de 8%.

Analistii Bancii Mondiale au mai anuntat ca economiile ex-comuniste ce fac parte din Uniunea Europeana s-ar putea comprima cu circa 3% in 2009, in contextul in care criza afecteaza o regiune ce a inregistrat anterior cresteri importante, iar o revenire pe verde ar putea fi inregistrata pana la sfarsitul lui 2009.

In raport, institutia arata ca perspectivele privind cresterea economica a regiunii, ce cuprinde Romania, Bulgaria, Cehia, Estonia, Lituania, Letonia, Ungaria, Polonia, Slovacia si Slovenia, sunt incerte in ceea ce priveste urmatorii ani.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri