Sprijinul Frantei pentru ca Romania sa obtina comisarul pentru agricultura este un punct de pornire bun, presedintele Traian Basescu trebuind acum sa "faca lobby inteligent" pe langa presedintele CE Jose Manuel Barroso si cancelarul german Angela Merkel, au declarat pentru NewsIn surse europene.
Vizita presedintelui roman la Paris pentru a obtine sprijinul lui Nicolas Sarkozy pentru ca Dacian Ciolos sa devina comisar european pentru agricultura a fost "un bun punct de pornire", acum fiind insa nevoie de "lobby inteligent" mai ales pe langa presedintele Comisiei Europene, caci in cadrul executivului european "exista oricum senzatia ca Romania a fost nedreptatita cu actualul portofoliu" (de comisar european pentru multilingvism - n.r.), au spus sursele citate.

Ciolos ar fi un candidat ideal din punctul de vedere al Frantei, pentru ca lucreaza deja in cadrul Comisiei Europene ca director pentru dezvoltare rurala si are o sotie de origine franceza, ceea ce "l-ar face imediat popular in presa franceza."

Franta, cel mai mare producator agricol din UE este si cel mai mare beneficiar al politicii agricole comunitare, in 2006 primind 20% din fonduri, adica 10 miliarde de euro, motiv pentru care tari precum Marea Britanie nu ar accepta niciodata ca UE sa aiba un comisar francez pentru agricultura.

Actualul ministru francez al agriculturii, Michel Barnier, este totusi candidatul favorit al lui Nicolas Sarkozy pentru postul de comisar, insa pentru un alt portofoliu, ce inca nu a fost conturat. Barnier a mai fost comisar european pentru dezvoltare regionala si reforma institutionala in cabinetul condus de Romano Prodi (2000-2004).

De altfel, si Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR) sustine ca Barnier a avut doua intalniri cu presedintele LAPAR, Adrian Radulescu, in cadrul carora a confirmat ca Franta nu este interesata de portofoliul de comisar pentru agricultura.

Germania ar putea insa avea rezerve cu privire la acordarea postului de comisar pe agricultura Bucurestiului, mai ales ca 142 de milioane de euro raman inghetate in cadrul programului de finantare agricola SAPARD, de aceea fiind nevoie cel putin de sprijinul lui Barroso pentru acest dosar.

Un bun prilej pentru presedintele Basescu de a negocia postul de comisar european se va ivi joia viitoare la summitul Partidului Popular European, ce va precede consiliul european de vara de la Bruxelles. La intalnirea popularilor europeni va participa atat presedintele CE Jose Manuel Barroso, cat si cancelarul german Angela Merkel.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri