Romania a avut in 2008 cele mai ieftine tigari, bauturi alcoolice si echipamente personale de transport din Uniunea Europeana si a fost a doua dintre statele membre dupa nivelul tuturor preturilor pentru bunurile de consum si servicii (62% din media UE), dupa Bulgaria (51%), a anuntat Eurostat.
Pe ansamblu, cele mai scumpe tari din UE au fost Danemarca (141%), Irlanda (127%) si Finlanda (125%), potrivit datelor biroului european de statistica, citate de NewsIn.

Romania s-a clasat pe primul loc dupa nivelul preturilor doar la capitolul bauturi alcoolice si tigari (61% din media UE), fiind urmata de Bulgaria, cu un nivel al preturilor care s-a ridicat la 63% din media din blocul comunitar. Cele mai scumpe la acest capitol au fost Irlanda (184%), Marea Britanie (150%) si Finlanda (137%).

In ce priveste alimentele si bauturile nealcoolice, Romania a avut anul trecut al doilea nivel al preturilor, reprezentand 71% din media UE, inaintea sa fiind doar Bulgaria, cu 67% din media UE. In Danemarca si Finlanda au fost inregistrate cele mai ridicate niveluri ale preturilor la mancare si bauturi nealcoolice, de 147% din media UE, respectiv 125%.

Hainele au fost cel mai ieftine in Marea Britanie (83% din media UE la acest capitol), Bulgaria (84%) si Romania (86%), in timp ce Finlanda (123%) si Suedia (119%) au practicat cele mai mari preturi la imbracaminte.

Tot Marea Britanie a avut cele mai mici preturi si la electronice (televizoare, DVD playere, telefoane, sisteme audio, MP3-uri, camere video, calculatoare si laptopuri, monitoare, imprimate, scannere, CD-playere, CD si DVD blancuri), respectiv 86% din media UE. Romania cu 101% din media UE s-a clasat pe pozitia a cincea, inaintea sa fiind Bulgaria, Estonia si Letonia. Aceste produse s-au vandut cel mai scump in Malta (126%).

Romania a avut cele mai mici preturi la echipamente de transport personale - vehicule cu motor, motociclete, biciclete - (84% din media UE), urmata de Bulgaria (85%). La polul opus s-a situat Danemarca (174%).

Preturile practicate in restaurantele si hotelurile din Romania au reprezentat 62% din media UE, ceea ce a clasat-o pe locul al treilea in UE, dupa Bulgaria, ale carei preturi la acest capitol au reprezentat 40% din media UE, si Slovacia (61%).


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri