Marii producatori agricoli din Romania au declarat ca seceta si ploile din acest an au redus cu pana la 45% productia autohtona de grau, in 2009 obtinandu-se circa 4-4,5 milioane de tone de grau, fata de circa sapte milioane tone culese in anul precedent.
"Anul acesta vom avea o productie mai mica cu 40-45% decat anul trecut. Astfel, daca in 2008 am avut circa sapte milioane tone de grau, anul acesta suntem undeva la vreo 4-4,2 mil tone", a declarat, citat de NewsIn, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Agricultura, Alimentatie, Tutun, Domenii si Servicii Conexe Agrostar, Niculae Stefan.

Potrivit acestuia, principalii factori care au condus la scaderea productiei de grau au fost seceta din lunile mai, iunie si inceputul lunii iulie, precum si ploile abundente din a doua parte a lui iulie.

"Stim ca anul acesta a fost capricios, cu seceta in lunile mai, iunie si prima parte din iulie, apoi, chiar la recoltat au fost ploile abundente care au condus la pierderi destul de mari si inclusiv din punct de vedere al calitatii", a explicat Stefan.

Administratorul companiei agricole TCE 3 Brazi, Culita Tarata, a declarat ca, in acest an, productia medie de grau la hectar a fost de circa doua tone, unele zone din tara avand productie chiar mai mica.

"Productia medie pe tara este de circa doua tone la hectar, mult mai scazuta decat anul trecut, insa sunt si zone care au fost foarte mult afectate de seceta si de ploile venite chiar in etapa recoltarii, unde productia este de maximum 1,5 tone de grau la hectar", a explicat Culita Tarata.

Reprezentantii principalelor companii de pe piata cerealelor au declarat ca, desi productia pare sa acopere necesarul de consum al Romaniei, calitatea acesteia a fost mult afectata. Astfel, mare parte din graul recoltat de calitate scazuta, poate fi utilizat, in special, pentru hrana animalelor.

"Productia de anul acesta, la prima vedere, ar cam asigura necesarul pentru panificatie, de circa 2,8-3 milioane tone si cele 800.000 de tone pentru samanta, dar intervine problema calitatii. Din cauza vremii, lucrurile s-au deteriorat, in sensul in care foarte multe cantitati au fost afectate de ploile abundente si graul acela nu mai poate fi folosit la panificatie, cel mult pentru furaje", a mai spus presedintele Agrostar.

De asemenea, Culita Tarata mai spune ca din cauza ploilor cazute la recoltare, fermierii nu au reusit sa culeaga graul la timp, nu au putut sa-l depoziteze in conditii normale si marea majoritate este furajer.
In acest context, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli (LAPAR), Adrian Radulescu, a declarat, citat de NewsIn ca, din recolta acestui an, circa un milion de tone sunt bune pentru panificatie, estimand ca Romania ar putea apela la importuri de grau de panificatie.

"Din productia de anul acesta de 4-4,5 milioane de tone de grau, in prezent avem undeva la 800.000-1.000.000 tone de grau bun de panificatie. Nu am inceput inca sa importam, probabil o vom face undeva la inceputul anului viitor", a spus Adrian Radulescu.

Administratorul TCE 3 Brazi, Culita Tarata estimeaza ca Romania va trebui sa importe pana la 800.000 de tone de grau. "Anul acesta este unul foarte dificil si daca vrem sa mancam o paine de calitate, vom fi nevoiti sa importam 500.000-800.000 de tone de grau", a adaugat Tarata.

Proprietarul Cerealcom Dolj, Mihai Anghel, a declarat ca Romania va exporta grau furajer si va importa grau de panificatie.

"In mod normal ar trebui sa ne ajunga sa mancam, deci se vor exporta cantitati de grau furajer. Probabil insa se va si importa grau de panificatie, la preturi duble. Graul nostru oricum nu este recunoscut in UE, deci se va vinde ca grau furajer", a spus Anghel.

Potrivit reprezentantilor din piata cerealelor, in acest an, pretul graului va ramane la circa 0,4-0,45 lei/kilogram, pret sub costul de productie. Astfel, multi fermieri "isi vor inchide portile", neputandu-si acoperi cheltuielile.

"Foarte multi dintre agricultori isi vor inchide portile, si ma refer aici la agricultorii mici, care fac agricultura de subzistenta si societatile mai mici, pentru ca preturile au fost foarte mici si nu au avut nici capitalizare. In plus, a venit si impozitul forfetar care este imposibil de achitat de catre micii producatori", a explicat Niculae Stefan.

Mihai Anghel a adaugat ca in acest an, ca si in ultimii 20 de ani, pe fondul crizei, al accesului greu la credite si al preturilor scazute la cereale in raport cu costurile de productie, vom asista la marirea suprafetelor de teren abandonate si nelucrate.

El a mai spus ca painea ar trebui sa se ieftineasca in 2009, deoarece pretul actual a fost fixat in momentul cand graul avea un pret de circa un leu/kilogram.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri