Comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Joaquin Almunia, urmeaza sa prezinte astazi un raport ce va ridica ingrijorari in legatura cu stabilitatea bugetara pe termen lung a 13 dintre statele Uniunii Europene, printre care si Romania, potrivit Financial Times Deutschland, citat de NewsIn.
Raportul pune problema capacitatii incasarilor la buget din aceste tari de a acoperi costurile datoriilor pe termen lung, precizeaza cotidianul. Cele 13 tari vizate sunt Romania, Spania, Olanda, Grecia, Irlanda, Slovacia, Malta, Cipru, Marea Britanie, Lituania si Letonia.

Raportul subliniaza si majorarea costurilor legate de imbatranirea populatiei si recomanda reforme structurale ambitioase, precum consolidarea bugetara. Raportul analizeaza evolutia posibila a finantelor publice pana in 2060.

Sistemele financiare din Finlanda si Suedia sunt considerate fara riscuri, in timp ce pentru Germania, Franta si Italia sunt atribuite riscuri medii.
Romania a intrat de anul trecut intr-un ciclu de deficite bugetare mari. In 2008, dezechilibrul finantelor publice s-a adancit la 4,9% din PIB (dupa standardele romanesti), anul acesta este prevazut un nivel de 7,3% din PIB, in timp ce schita de buget pe 2010 prevede un deficit de 5,9% din PIB, mult peste plafonul fixat prin Tratatul de la Maastricht, de 3% din PIB.

CE a dat termen Romaniei pana in 2011 sa-si reduca deficitul bugetar sub plafonul de 3% din PIB.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri