Austria si-a redus ponderea, ca tara de origine, in totalul investitiilor straine directe derulate in Romania, de la 21,4% in 2007 la 18,8% in 2008, dar a ramas pe primul loc in topul investitorilor, urmata de Olanda, cu 17,2% din fluxuri, arata raportul cu date revizuite publicat de BNR.
Austria derula investitii de 9,18 miliarde euro la finalul anului trecut in Romania, nivel usor mai ridicat decat in 2007, cand volumul ISD dinspre Austria se plasa la 9,16 miliarde euro, in ciuda scaderii ponderii.

Urmatoarea clasata in topul investitiilor straine directe in Romania este Olanda, care a contribuit cu 17,2% la totalul investitiilor in 2008, de la o contributie de 16,3% la finalul lui 2007.

Pe locul trei se situeaza Germania, cu o pondere de 15,4%, in urcare de la 11,7% pentru anul 2007, urmata de Franta, care contribuia cu 8,8% la totalul investitiilor straine directe anul trecut, nivel egal celui din 2007, anunta NewsIn.

Totodata, Italia a surclasat Grecia in clasamentul statelor de origine a investitiilor, trecand de pe locul sase in 2007 pe locul cinci in 2008, cu o pondere de 7,3%. Grecia, care a cazut un loc in topul investitorilor, si-a diminuat ponderea in volumul investitiilor straine directe derulate pana la finalul anului trecut la 6,5%, de la 7,5% in 2007.

Urmatoarele in clasament sunt Elvetia, Cipru, Luemburg, Ungaria si Statele Unite ale Americii, care au urcat in top pe locul 11, de la 12 in anul 2007. Astfel, SUA detineau o pondere de 1,8% din investitiile straine directe derulate in Romania pana la final de 2008, fata de 1,4% in anul precedent.

Austria, de pe primul loc, este prezenta in multe dintre ramurile de activitate importante din Romania.
Pe segmentul financiar, mari banci austriece precum Erste Bank, Raiffeisen, Unicredit si Volksbank au pozitii puternice pe piata romaneasca, la fel si mari companii in domeniul asigurarilor, precum Vienna Insurance Group (VIG).

Totodata, grupul austriac OMV este, de asemenea, prezent pe piata romaneasca din 1998, si si-a intarit pozitia la finalul lui 2004, prin preluarea Rompetrol.

Pe sectorul imobiliarelor, companiile austriece Imoest, Europolis si Eyemax detin cote ridicate de piata, iar in domeniul constructiilor, austriecii de la Strabag au o pozitie dominanta. De asemenea, pe partea de retail, compania Kika are afaceri in Romania.

Din totalul investitiilor staine directe, de 48,8 miliarde euro, Bucurestiul a atras aproape doua treimi (62,7%), mai exact 30,6 miliarde euro, urmat la distanta mare de centrul tarii (Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu) cu 8,5%, respectiv cu 4,15 miliarde euro.

Regiunea de sud-est (Braila, Buzau, Constanta, Galati, Tulcea si Vrancea) acoperea 7,3% din totalul investitiilor anul trecut, fata de 5,7% in 2007, urmata de sudul tarii (Arges, Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Prahova si Teleorman), care a atras 7% din investitii in 2008, fata de 6,9% in 2007.

Vestul Romaniei (Arad, Caras-Severin, Huneadoara si Timis) a atras doar 5,4% din investitiile companiilor, iar nord-vestul (Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Maramures, Satu-Mare si Salaj) 4,3%.

Topul regiunilor in functie de investitiile directe din afara tarii este completat de sud-vest (Dolj, Mehedinti, Gorj, Olt si Valcea), cu o pondere de 2,5%, in timp ce nord-estul (Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava si Vaslui) a atras doar 2,3% din total - 1,14 miliarde euro.

Soldul investitiilor straine directe la finalul lui 2008 totaliza 48,8 miliarde euro, din care 71,5% erau participatii la capitalul social, iar 28,5% credit net primit de la investitorii straini.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri