Conducerea PNL a decis sa mandateze o comisie compusa din sase liberali pentru a elabora, pana saptamana viitoare, propriul proiect al bugetului de stat pe 2010, bazat pe programul PNL si avand in vedere "stoparea declinului economic", a declarat prim-vicepresedintele PNL, Ludovic Orban.
Orban a spus ca proiectul de buget al PNL va fi elaborat de o comisie formata din Varujan Vosganian, Dan Radu Rusanu, Daniel Chitoiu, Eugen Nicolaescu, Mariana Campeanu si Ludovic Orban, fara o colaborare cu Guvernul interimar si fara a tine cont de conditiile acordului cu FMI, avand in vedere ca acestea "nu sunt cunoscute".

"A fost desemnata o comisie sa elaboreze proiect de buget, plecand de la ideile noastre de guvernare, astfel incat Romania sa nu intre in riscul de a nu avea buget pe 2010. Dorim un buget al stoparii declinului economic si al relansarii economice, un buget care sa asigure toate resursele necesare pentru reluarea procesului investitional, pentru crearea de locuri de munca si asigurarea unei cresteri economice pentru 2010", a explicat Orban, citat de NewsIn.

Intrebat daca PNL va colabora si cu PSD sau UDMR la elaborarea documentului, sau daca va discuta cu Guvernul, Orban a replicat ca proiectul de buget va fi elaborat de specialistii PNL, condusi de comisia de elaborare stabilita, urmand sa fie inaintat la Parlament spre dezbatere. "Care Guvern? Guvernul interimar nu are competenta constitutionala de a elabora proiecte de lege", a comentat liderul PNL, adaugand ca actualul Guvern si-a demonstrat "incapacitatea de alacatui un buget in 2009, dand exemplu rectificarile repetate.

In privinta luarii in calcul, la elaborarea proiectului, a cerintelor incluse in acordul Romaniei cu FMI, Ludovic Orban a declarat ca PNL nu cunoaste aceste cerinte "pentru ca, nici pana astazi, Guvernul demis si Traian Basescu nu au prezentat opiniei publice forma finala a acordului". In acest context, deputatul a subliniat ca PNL nu este de acord cu decuplarea punctului de pensie cu salariul mediu, ca va sustine existenta unei legi a pensiilor in care sa nu mai existe privilegiati ai sistemului, si in cadrul careia punctul de pensie sa fie in directa legatura cu salariul mediu pe economie.

Deputatul a precizat ca, desi PNL ar fi dorit reducerea TVA la 15% si a cotei unice de impozitare la 10%, aceste reduceri nu pot fi introduse in proiectul de buget in 2010, din cauza rigorilor din legislatia fiscala, potrivit carora orice lege privind modificarea taxelor si impozitelor trebuie adoptata cu cel putin 6 luni inainte de aplicare. El a mai spus ca, in privinta reducerii cheltuielilor, PNL sustine principiul transferarii cat mai multor atributii ale statului catre autoritatile locale si catre sectorul privat si ONG-uri, proces ce ar duce la o reducere a numarului de angajati in sectorul public.

Orban a comentat ca PNL "nu poate fi de acord ca cercetarea, educatia, sanatatea sa fie tratate ca niste Cenusarese" si ca legea salarizarii "seamana cu cea din perioada comunista", adaugand ca liberalii nu pot fi de acord nici cu impozitul forfetar.

Liderul PNL a sustinut ca procentul avansat de ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, de 3,5 % PIB pentru Transporturi este suficient, adaugand ca pentru sustinerea investitiilor in transporturi sunt necesare minim 2 miliarde jumatate si ca este important cum sunt directionati acesti bani. "Radu Berceanu ar trebui sa se ocupe de calea ferata pe care a facut-o praf. Nu exista saptamana in care sa nu aiba loc un accident", a comentat Orban.

La capitolul sanatate, deputatul a precizat ca PNL doreste sustinerea masurilor pe care le-au luat si in timpul guvernarii Tariceanu, amintind ca atunci a fost alocat 4% PIB pentru acest domeniu.

Vicepresedintele PDL Gheorghe Flutur a declarat ca Guvernul Boc lucreaza la bugetul pe 2010 pentru a-l lasa ca baza de discutie Cabinetului Croitoru, daca va fi investit, el spunand ca opozitia nu poate, din punct de vedere constitutional, sa elaboreze un proiect legislativ pe acest subiect.

"Ministerul de Finante si Guvernul Romaniei trebuie sa lase lucrurile pregatite. Trebuie sa ai o baza de discutie pe un proiect fundamentat de Guvernul Emil Boc, proiect care poate fi modificat in Parlament", a declarat Gheorghe Flutur. intrebat cum comenteaza intentia majoritatii parlamentare de a promova propriul proiect de buget, vicepresedintele PDL a raspuns: "I-am mai vazut facand un guvern intr-o noapte in alta parte decat constitutional vorbind. Ne asteptam si la bugete facute in alta parte, pe sub stresini tinand de ploaie, dar nu cred ca tine de ploaie si pentru romani pentru ca nu este constitutional. Este doar de imagine si de campanie".

Pe de alta parte, Flutur a spus ca PDL este dispus la discutii cu toate partidele privind Legea bugetului de stat, astfel incat adoptarea acesteia sa nu fie amanata pentru inceputul anului viitor. "Cred ca cel mai bun lucru ar fi sa trecem peste logica de campanie", a spus democrat-liberalul referindu-se la proiectul de buget pe care intentioneaza sa-l elaboreze PSD impreuna cu liberalii.

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat, duminica, la Targu Bujor, in judetul Galati, ca intentioneaza sa propuna majoritatii parlamentare de 65 la suta sa lucreze impreuna bugetul pe 2010. "In ultimii cinci ani, au fost la guvernare PNL, PD-L, UDMR si, in ultimele noua luni si PSD. De aceea vreau sa fac un apel ca discutarea si aprobarea bugetului sa fie scoasa in afara competitiei electorale prezidentiale. Si noi am avut o vina si altii au avut o vina si vreau sa propun majoritatii parlamentare de 65 la suta sa lucreze impreuna bugetul pe 2010", a spus Geoana.

Premierul Emil Boc a declarat vineri ca una din solutiile ca bugetul pe 2010 sa ajunga in Parlament este ca acesta sa fie asumat ca initiativa legislativa a ministrilor PDL din cabinetul demis, care sunt si parlamentari.

"Munca la buget este foarte avansata si la inceputul lunii noiembrie, in prima decada proiectul va fi finalizat. Vom discuta aspectele de natura constitutionala, dar noi ne vom face datoria si vom avea bugetul pregatit", a declarat premierul demis la Realitatea TV.

Intrebat cum poate trimite la Parlament bugetul acest Guvern demis, Boc a spus: "Poate fi formula prin care membrii Cabinetului care sunt si parlamentari sa semneze initiativa proiectului de buget si sa-l trimita la Parlament. Poate fi o solutie, dar trebuie analizate si altele".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri