Dupa 20 de ani de scaderi demografice, cand numarul elevilor a ajuns de la 4,87 de milioane in 1990, la 3,33 milioane in 2009, guvernul anunta reducerea numarului de posturi din preuniversitar cu 15.000, fara legatura, insa, cu logica demografica, ci cu ratiunile economice, considera sindicalistii.
In ultimul an, potrivit statisticilor furnizate de Institutului National de Statistica (INS), peste 13.500 de angajati care activau in sistemul national de invatamant, atat in preuniversitar, cat si superior, au fost disponibilizati, cei afectati facand parte din personalul auxiliar, respectiv personalul administrativ, femeile de serviciu si portarii, dar si cadrele didactice care nu erau titulare pe post. Asta in conditiile in care, la sfarsitul anului 2008, cand criza financiara nu avea inca efecte vizibile in Romania, inca se faceau angajari in sistem, nu mai putin de 3.400 de persoane intrand in sistem in perioada octombrie-decembrie 2008.

Concedierile de anul trecut nu au fost anuntate de Ministerul Educatiei. In ultima luna din 2009, in schimb, guvernul a emis o ordonanta de urgenta prin care sunt eliminate alte 15.000 de posturi din sistemul preuniversitar, incepand cu anul scolar 2010-2011, scrie NewsIn.

Potrivit sindicalistilor, categoriile cele mai vizate sunt, ca si in 2009, angajatii aflati oricum la limita saraciei, portarii si femeile de serviciu, dar si suplinitorii. Toate judetele vor fi afectate de aceasta masura, cele mai putine posturi, respectiv 276, urmand sa dispara in Bucuresti.

Explicatiile pentru reducerea numarului de posturi din preuniversitarul de stat s-au referit, pana in prezent, numai la necesitatile economice, autoritatile dand si asigurari cu privire la pastrarea calitatii educatiei, fara sa si explice cum se va realiza acest lucru. "Lucram in aceste zile la diverse simulari de sistem, dar nu am luat o decizie si nu dorim sa ne pripim, sa va spunem niste lucruri si apoi sa actionam in alta maniera. Tot ce pot sa va spun ferm este ca decizia care se va lua are doua puncte principale de sustinere, si anume calitatea actului educational care trebuie sa devina din ce in ce mai ridicata si consultarea cu sindicatele, de la care, cu toata deschiderea, asteptam sugestii si propuneri", au fost precizarile facute de minstrul Daniel Funeriu.

Strategia si simularile de care vorbeste ministrul Funeriu nu le-au fost insa prezentate sindicalistilor din educatie, care, la randul lor, nu au niciun fel de propuneri pentru intalnirea pe care o vor avea marti, cu reprezentantii ministerului. "Nu avem solutii pentru modul in care sa se faca diponibilizarile, mai ales ca nu suntem de acord cu aceasta metoda", spune secretarul general al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FLSI), Liviu Pop.

Chiar daca disponibilizarile din sistem ar putea avea o legatura directa cu scaderea natalitatii dupa decembrie 1989, modul in care s-au facut si se fac in continuare aceste concedieri contrazice logica demografica, spun sindicalistii. "Sigur ca exista cauze demografice pentru care numarul cadrelor didactice ar putea scadea, dar nu asa s-au calculat cele 15.000 de disponibilizari. Nu s-a stabilit inca cifra de scolarizare pentru 2010-2011, nu s-au facut planurile cadru pentru stabilirea numarului de ore pentru anul viitor, s-au calculat in schimb, pe ratiuni economice, concedierile. Daca aveau vreo logica demografica, aceste disponibilizari s-ar fi facut treptat, de la an la an", considera secretarul general al Federatiei Educatiei Nationale (FEN), Constantin Ciosu.

Pana in prezent, raportul elevi-cadre didactice din invatamantul preuniversitar a prezentat o scadere progresiva in ultimii 20 de ani. Daca media statistica in 1990 era de 19 elevi la un profesor, in 2007 se ajunsese la 14 elevi la un profesor. Reducerea numarului de posturi din preuniversitar nu respecta insa aceasta "regula", tinand cont ca, in 1990, numarul profesorilor era de aproape 260.000, in 2001 depasea 275.000, iar in 2007 era mai mic de 250.000.

Numarul maxim de posturi finantat pentru invatamantul preuniversitar de stat va scadea, in 2010, cu 15.000, de la 321.677 in intervalul ianuarie-august, la 306.677, in septembrie-decembrie, potrivit unei ordonante de urgenta publicate pe 29 decembrie in Monitorul Oficial.

Presedintele Traian Basescu a declarat, tot pe 29 decembrie, ca reducerea celor 15.000 de posturi din Educatie nu este legata de o "reducere administrativa", ci de aplicarea standardelor de cost in sistem si ca cei care vor pleca vor fi, in principiu, suplinitorii si cadrele didactice aflate la pensie. "Reducerea celor 15.000 posturi (n.r. din Educatie) nu este legata pur si simplu de o reducere administrativa, ci decurge din sistemul de finantare, s-au stabilit norme de cost, iar dascalii vor fi platiti din banii pe care ii incaseaza. Va obliga (masura Guvernului, n.r.) la eliminarea suplinitorilor, nu a profesorilor titulari. A suplinitorilor si a celor care sunt pensionari si au dupa pensie norme cu ora. Se va face eliminarea acestor categorii de dascali, care unii si-au facut datoria fata de sistemul de educatie, sa le dorim o pensie lunga si sanatate, iar altii nu sunt calificati, sunt suplinitori", a explicat seful statului la OTV.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri