Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC) a facut public un raport care prezinta rezultatele anchetei \"Situatia si necesitatile intreprinderilor mici si mijlocii\", finantat de catre Uniunea Europeana. Ancheta a fost realizata pe un esantion de 1.031 de firme, reprezentativ pe sectoare si clase de marime din randul IMM-urilor, in perioada martie-iulie.
Anumite informatii cuprinse in acest raport au mai fost prezentate in mass media dar, in contextul actual, consideram ca deosebit de important este un aspect oarecum neobservat pana acum. Este vorba despre perceptia pe care o au patronii asupra guvernului si, implicit, asupra unor autoritati ale statului, care, pe de o parte, se mandresc, de cate ori au ocazia, cu sectorul IMM-urilor, iar pe de alta parte, fac exces de reglementari, multe dintre acestea fiind complet anapoda.

Doar 2% din patroni cred ca guvernul le intelege foarte bine problemele

Una din intrebarile chestionarului propus de catre ANIMMC se referea la perceptia pe care o au intreprinzatorii asupra modului in care guvernul intelege problemele cu care se confrunta firmele din categoria IMM-urilor. Raspunsul este surprinzator, fiindca doar 2% din cei chestionati cred ca guvernul le intelege foarte bine problemele. In categoria celor care cred ca executivul le-ar intelege bine problemele se incadreaza doar 6,5% din respondenti. In schimb, 23,9% din patroni cred ca intelegerea guvernului poate capata doar calificativul de satisfacator, in timp ce 45,1%, respectiv 20,6% sunt convinsi ca guvernantii inteleg slab, respectiv foarte slab, problematicile cu care se confrunta. Curios e faptul ca cei mai neincrezatori patroni in capacitatea guvernantilor de a le intelege problemele sunt cei din domeniul agriculturii si pescuitului, ponderea in dreptul calificativului "foarte bine" fiind de 0%, in dreptul celui de "bine" de 3,7%, in timp ce 80,2% au inclinat spre calificativele "slab" si "foarte slab".

La fel de rau e perceputa "intelegerea guvernului" pentru problemele lor si de catre cei din sectorul hotelier si al restaurantelor, care la calificativele "foarte bine" si "bine" pentru guvern abia ca au adunat 1,4% din raspunsuri, in timp ce la capitolul "slab" scorul atinge 57,3%.

Dezamagire in privinta sistemului fiscal

Un alt aspect cercetat a fost cel al impactului sistemului fiscal asupra IMM-urilor. In ceea ce priveste calitatea reglementarilor legislative, in cazul anului 2004 - an electoral, calificativul mediu, pe o scala de la 1 la 5, a fost de 2,5, adica sub-satisfacator. Referitor la noile niveluri de impozitare, aplicabile in anul 2005, calificativul este de 2-3, ceea ce reprezinta echivalentul calificativului "destul de mare".

Nesatisfacator sunt percepute noutatile sistemului fiscal, in principal procedurile de lucru si circuitul documentelor privind plata contributiilor la asigurarile sociale de stat. Doar 17% din patroni au fost de parere ca procedurile ar fi corespunzatoare, in timp ce 69,3% considera ca sunt prea multe institutii la care trebuie depuse documentele de plata in cauza, ca sunt mult prea multe documente si mult prea greu de completat. De asemenea, 57% din intreprinzatori au considerat ca pentru plata contributiilor sociale sunt utilizate mult prea multe conturi.

Si totusi, sperantele se indreapta spre executiv

Cu toate ca majoritatea intreprinzatorilor cred ca guvernantii nu le inteleg decat in mica masura problemele, ei considera ca rolul principal in constituirea unui mediu de afaceri sanatos si prietenos revine chiar guvernului. Aproape 46% din cei chestionati cred ca Ministerul de Finante reprezinta institutia care este responsabila pentru initierea si implementarea politicilor de dezvoltare a micilor afaceri in Romania. In proportie de 43,3%, intreprinzatorii cred ca acelasi rol i-ar reveni si agentiei guvernamentale pentru IMM-uri, ANIMMC.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri