"Romania nu importa chiar 80% din produsele agroalimentare din necesarul intern, am realizat totusi si exporturi de 2,1 miliarde euro. E adevarat ca sunt sectoare unde se importa pana la 80%, insa in alte sectoare, cum este cel al carnii de pui unde importam 30%, dar exportam 20%", a explicat Adrian Radulescu.

Acesta a adaugat ca unul din sectoarele unde importam in procent mare este cel al fructelor, care tin de sezonalitate. "Am putea face si aici ceva, fermierii ar trebui sa faca intr-un fel si sa realizeze un echilibru. Singurul sector unde nu putem face inca nimic este cel al exportului de porci. Uniunea Europeana nu ne permite inca sa realizam exporturi", a mai spus Radulescu.

El a precizat ca sunt doua sectoare "excelente", respectiv cel viticol si cel al cresterii albinelor. "La acestea doua avem potential mare de productie si de export, oricand si oriunde, sunt doua sectoare importante pentru agricultura romanesca", a explicat secretarul de stat al MADR.

Potrivit datelor furnizate NewsIn de MADR, exporturile romanesti de produse agroalimentare au crescut in primele 11 luni din 2009 cu circa 4,3%, la 2,03 mld. euro, fata de 1,94 mld. euro in perioada similara din 2008, in timp ce importurile au scazut cu 11%, de la 3,83 mld. euro la 3,4 mld. euro.

Au crescut exporturile de produse agroalimentare

Au crescut exporturile de produse agroalimentare