Vicepremierul George Copos si-a vandut participatia de 0,9% detinuta la Connex catre grupul britanic Vodafone, pentru 16 milioane lire sterline (circa 23,8 milioane euro). Potrivit raportului financiar interimar al Vodafone, compania a platit 16 milioane lire sterline pentru a cumpara ultimul pachet de actiuni care nu se afla in proprietatea sa, de 0,9%.

Pretul este echivalent cu cel oferit, in prima parte a acestui an, de catre Vodafone pentru preluarea a 79% din actiunile Connex detinute de catre Telesystems International Wireless: 2,5 miliarde dolari. Rezulta circa 25,5 milioane euro pentru 1% din actiuni. Dupa finalizarea tranzactiei, Vodafone a afirmat ca nu este interesata sa achizitioneze pachetul rezidual de actiuni, intrucat actionarul minoritar nu poate influenta politica si strategia companiei. George Copos a spus ca nu este interesat sa vanda actiunile, sperand intr-un pret mai bun. Surse din piata spun ca stategia sa nu a avut succes si a fost nevoit sa accepte conditiile Vodafone.

Tranzactia facuta publica ieri a facut ca averea personala a vicepremierului Copos sa depaseasca un sfert de miliard de dolari, fara sa schimbe insa pozitia ocupata de acesta in topul celor mai bogati romani, facut public ieri de saptamanalul economic Capital.

In Top 300, vicepremierul ocupa abia pozitia a 12-a cu o avere personala estimata la 230-240 de milioane de dolari. A patra editie a Top 300 aduce si cateva schimbari importante chiar la varful clasamentului. Astfel, cel mai bogat roman este anul acesta afaceristul Ion Tiriac, a carui avere personala calca si pragul miliardului de dolari. Tiriac il detroneaza pe fostul lider al clasamentului, magnatul afacerilor cu GPL, Iosif Constantin Dragan.

Insumate, averile celor mai bogati 300 de romani totalizeaza circa 16 miliarde de dolari, adica aproape un sfert din Produsul Intern Brut al Romaniei. A patra editie a Top 300, realizat de saptamanalul economic Capital, aduce schimbari importante nu doar in ceea ce priveste ierarhiile, ci si in privinta distributiei geografice a afacerilor de succes, precum si in privinta oportunitatilor de afaceri care au propulsat nume noi in top. Bucurestii continua sa conduca in clasamentul oraselor cu cei mai multi milionari in dolari, cu 121 de nume. Averile acestora insumeaza peste 10 miliarde dolari. Constanta a pierdut insa anul acesta locul secund, in favoarea Clujului. Aici, explica realizatorii Top 300, ultimele 12 luni au echivalat cu un veritabil boom economic.

Afaceri precum Banca Transilvania sau Astral Telecom au scos pe tusa nume importante din topurile precedente. Omul de afaceri care a reusit cea mai spectaculoasa crestere a averii in decursul unui an este Iulian Dascalu, unul dintre cei mai importanti actori ai pietei imobiliare, a carui avere a crescut de 5 ori, ulterior finalizarii complexului Iulius Mall de la Timisoara, au anuntat realizatorii Top 300. Din analizele efectuate, au adaugat acestia, a rezultat ca in ultimele 12 luni, motoarele principale ale cresterii averilor celor prezenti in top au fost domeniul imobiliar, investitiile pe piata de capital si retail-ul.

Pe langa cateva intrari spectaculoase, topul din acest an marcheaza si cateva iesiri pe masura. Omar Hayssam, de pilda, a carui avere personala era estimata la 100 milioane dolari, nu a mai fost luat in calcul, deoarece situatia afacerilor sale este incerta. Mai precis, omul de afaceri este cercetat in cateva dosare penale, pentru terorism, bancruta frauduloasa sau crima organizata. Un alt nume sonor iesit de pe scena milionarilor este Dumitru Sechelariu, fostul primar al Bacaului, cercetat si el de Departamentul National Anticoruptie. Dorinel Umbrarescu, despre care se spune ca a beneficiat din plin de contracte publice in guvernarea trecuta, nu se mai regaseste de asemenea in topul facut public ieri.

Zece dintre milionarii in dolari inclusi in Topul din acest an se pot lauda cu cele mai spectaculoase cresteri ale averilor. Lui Iulian Dascalu, de exemplu, averea personala i-a crescut cu 500%, ca urmare a finalizarii uneia dintre cele mai mari investitii imobiliare din vestul tarii. Sorin Ghite si-a sporit cu 300% averea, dupa ce si-a vandut participatia la operatorul de televiziune si cablu Astral. Clujeanul Horia Ciorcila, care a avut inspiratia sa investeasca in cele mai profitabile afaceri ale zonei, Banca Transilvania si Astral Telecom, si-a sporit si el averea tot de trei ori. Evolutia foarte buna a Bancii Transilvania i-a fost de folos lui Claudiu Silaghi, care si-a sporit averea personala cu peste 130%.

Premierul, la mijlocul topului milionarilor politicieni

Anul acesta, topul politicienilor este dominat de membrii Partidului Conservator, averile celor patru membri inclusi in acest top depasind 600 de milioane de dolari. Premierul Calin Popescu Tariceanu pare in top cu 15 milioane dolari, dar este in urma primarului general al capitalei, Adriean Videanu si a senatorului UDMR Verestoy Attila, ale caror averi se ridica la 30, respectiv 48 milioane de dolari. Clasamentul politicienilor milionari in dolari include si un nou intrat. Este vorba despre ex-ministrul industriei, actualmente senator PSD, Dan Ioan Popescu, a carui avere este evaluata la 11-12 milioane dolari. (M.B.)

Cei mai instariti romani

1. Ion Tiriac, avere estimata la 1 miliard de dolari are afaceri in sport, domeniul bancar, asigurari si comert. Fuziunea dintre Banca Tiriac si HVB a reprezentat principalul eveniment al anului pe piata bancara din Romania.

2. Iosif Constantin Dragan, avere estimata la 850 milioane dolari, are afaceri in distributie si produse petroliere, edituri sau transport.

3. Sorin Ovidiu Vantu, avere estimata la 750 milioane de dolari, are afaceri in petrol, mass-media, investitii financiare.

4. Fratii Micula, avere estimata la 700-750 milioane dolari, deruleaza afaceri in domeniul productiei. Conform studiilor de piata, compania European Drinks&Food este pe locul doi in topul producatorilor de bere din Romania.

5. Familia Paunescu, avere estimata la 750 milioane de dolari, are afaceri in mass-media, industrie, hoteluri si imobiliare. Am cumparat terenuri in aproape toate orasele importante din tara, inclusiv la Bucuresti, a declarat Bobby Paunescu.

6. Ioan Niculaie, avere estimata la 500-550 milioane dolari, se ocupa de comert exterior, agricultura, asigurari.

7. Gigi Becali, avere estimata la 400-450 milioane dolari, are afaceri in sport, imobiliare si industrie.

8. Dinu Patriciu, avere estimata la 400-450 milioane dolari, are afaceri in petrol.

9. Familia Voiculescu, avere estimata la 350 milioane dolari, are afaceri in mass-media, comert, agricultura, industrie, imobiliare.

10. Dan Grigore Adamescu, avere estimata la 320 milioane dolari, are afaceri in imobiliare, asigurari si constructii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri