Fondul Monetar International (FMI) estimeaza ca Romania va inregistra in 2011 cea mai buna performanta economica din Europa, cu o crestere a PIB-ului de 5,1%, cu toate ca pentru acest an a coborat estimarea de crestere economica de la 1,3% la 0,8%.
De asemenea, Fondul a majorat estimarea in ceea ce priveste inflatia din Romania in acest an, de la 3,6% la 4%, in vreme ce in 2011 cresterea medie a preturilor de consum s-ar putea tempera la 3,1%, informeaza NewsIn.

In privinta deficitului de cont curent, FMI anticipeaza pentru Romania un nivel de 5,5% atat pentru 2010 cat si in 2011, usor sub cel anticipat in precedentul raport, din octombrie 2009, de 5,6%.

Noile estimari vor fi discutate de autoritatile romanesti cu misiunea FMI, care va fi prezenta in Romania in perioada 27 aprilie - 7 mai.

In contextul acestor revizuiri, FMI va analiza posibilitatea acceptarii unui deficit bugetar mai mare de 5,9% din PIB pentru Romania, a declarat pentru NewsIn reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu.

"Este clar ca in momentul de fata o revizuire in sensul descresterii economiei romanesti poate conduce la un tip de analiza care sa adapteze bugetul la noile conditii. Este insa foarte important sa mentinem trendul de descrestere a deficitului bugetar chiar daca va avea loc o crestere usoara a deficitului, pentru ca este un semnal important pentru perceptia pietelor externe", a afirmat Tanasescu.

Oficialul a subliniat ca marti, 20 aprilie, s-a implinit un an de cand a inceput acordul FMI cu Romania si ca "a existat o adaptabilitate puternica a reprezentantilor FMI la realitatile din economie".

In schimb, Tanasescu a tinut sa precizeze ca orice discutie legata de cresterea deficitului bugetar trebuie sa aiba loc in contextul in care Romania continua reformele structurale.

"In tarile emergente din Europa, perspectivele de crestere variaza semnificativ. Economiile care au rezistat relativ bine in fata crizei mondiale (Polonia) si cele in care increderea pe plan intern a revenit deja dupa socul extern (Turcia) ar putea sa isi revina mult mai puternic, ajutate de normalizarea comertului international si de revenirea fluxurilor de capital", potrivit raportului World Economic Outlook, publicat de FMI.

Pe de alta parte, economiile care au intampinat aceasta criza cu o cerere interna nesustenabila, care a alimentat adancirea deficitelor de cont curent, cum este cazul Bulgariei, Lituaniei si Letoniei, si tarile cu vulnerabilitati in sectoarele public si privat, adica Romania, Ungaria si statele baltice, isi vor reveni mai incet, in special din cauza faptului ca va exista un spatiu limitat in ceea ce priveste politicile pe care le pot lua autoritatile.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri