Raiffeisen Bank Romania si-a revizuit prognoza de crestere economica pentru anul 2010 in scadere, dupa ce ieri au fost anuntate reduceri salariale de 25% in sectorul public, diminuarea pensiilor cu 15% si a ajutorului de somaj tot cu 15% pentru a putea reduce deficitul bugetar.

Estimarea initiala a economistilor Raiffeisen indica o crestere economica de 1% in 2010 pentru Romania, dar aceasta a fost revizuita in scadere ca urmare a masurilor de austeritate din sistemul public pe care le-a anuntat presedintele Traian Basescu.

Economia Romania ar urma sa inregistreze o crestere economica apropiata de zero in acest an, dar economistii Raiffeisen nu exclud nici continuarea recesiunii.

"Totusi, decizia de a ajusta factura sociala este pozitiva pentru economie pe termen mediu si lung. Daca ajustarea se va realiza, atunci exista baze solide ca economia sa isi revina mai rapid incepand din 2011", explica Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank Romania.

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a asigurat romanii ca nu se va majora cota unica de impozitare si nici Taxa pe Valoarea Adaugata, insa a anuntat masuri de austeritate pentru sectorul public. Solutia alternativa propusa de Traian Basescu vizeaza o reducere a salariilor din sectorul public cu 25% incepand de la 1 iunie 2010, indiferent de tipul angajatilor sau de faptul ca apartin de administratia centrala sau de cele locale.

In plus, Traian Basescu a mai anuntat si o reducere a pensiilor cu 15% din cauza unui deficit de 500 milioane euro la acest buget. Tot cu 15% se va reduce in acest an si ajutorul platit de stat pentru somaj.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri