Executivul nu-si poate permite sa nu reduca toate salariile cu 25% si toate pensiile cu 15%, intrucat nu-si poate sustine din alte resurse cheltuielile bugetare, iar daca acordul cu FMI va fi intrerupt in acest moment, Romania va intra in colaps, au declarat surse guvernamentale.
"Nici nu se pune problema sa nu impozitam toate pensiile cu 15% pentru ca nici nu este posibil din punct de vedere legal, din cauza ca ar trebui sa modificam punctul de pensie, dar nici din punctul de vedere al cheltuielilor, in conditiile in care deficitul pe bugetul de pensii ajunge la aproape trei miliarde de euro. Romania nu-si poate permite sa suporte cheltuieli de 8,5 miliarde de euro fara a avea siguranta acordului de imprumut cu FMI", au spus reprezentantii Executivului, potrivit NewsIn.

Acestia au adaugat ca Guvernul nu mai are de unde sa se imprumute daca se intrupe acordul cu FMI, in conditiile in care ratingul de tara ar urma sa fie coborat de catre agentiile internationale de rating, iar datoria publica a ajuns in aces moment la 30% din PIB.

"Daca se intrerupe acordul cu Fondul Monetar International, problema nu este plata celei de-a cincea rate din imprumutul de 900 de milioane de euro, ci siguranta ca avem cu ce acoperi cele peste opt miliarde de euro reprezentand deficitul bugetar din acest an. Va trebui ori sa iesim pe pietele externe, la dobanzi foarte mari, ori sa sufocam foarte mult economia romaneasca prin tragerea a cat mai multi bani de pe piata interna. Nu ne putem permite asa ceva", au mai spus reprezentantii Executivului.

Sursele citate au mai precizat ca in proportie de peste 90% anuntul privind reducerea tuturor salariilor cu 25%, a pensiilor cu 15% si a indemnizatiilor sociale se va regasi in pachetul de masutri pe care guvernul isi va suma raspunderea in parlament.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri