MAE si Ministerul Finantelor lucreaza la un text de ordin comun prin care tarifele la servicii consulare sa devina "ceva mai accesibile", potrivit lui Teodor Baconschi, care spune ca marirea taxelor la servicii consulare apartine unui grup de parlamentari, iar nemultumirile diasporei sunt justificate.
MAE a initiat demersuri pentru diminuarea taxelor serviciilor aferente de inscriere a actelor de stare civila, a anuntat, intr-o conferinta de presa, ministrul Teodor Baconschi, adaugand ca acest gest este unul de dreptate fata de romanii din strainatate.

"MAE a initiat demersuri pentru diminuarea cuantumului taxelor serviciilor aferente de inscriere a actelor de stare civila, vedem in asta un gest de dreptate fata de romanii din strainatate", a afirmat Baconschi.

El a mentionat ca un grup de parlamentari a crescut o serie de taxe la servicii consulare, ceea ce a dus la nemultumiri legitime in randul cetatenilor romani din strainatate beneficiari de asemenea taxe.

"Ce putem reduce noi, taxele pe servicii legate de starea civila, o facem deja, dar exista si posibilitatea legala a unui ordin comun al ministrului afacerilor externe si ministrului finantelor prin care sa revenim la un tarif pe servicii consulare ceva mai accesibile", a adaugat ministrul Baconschi. El a precizat ca pregateste impreuna cu ministrul Vladescu textul unui asemenea ordin comun.

Mai multe asociatii ale romanilor din Italia au semnat luna trecuta o scrisoare deschisa adresata autoritatilor din Romania in care se plang de marirea exagerata a taxelor pentru serviciile consulare si cer sa fie facute publice criteriile dupa care au fost modificate tarifele, masura considerata un "abuz".

Semnatarii spun ca au primit mai multe sesizari din partea asociatiilor de romani din Italia cu privire la legea 78/2010, intrata in vigoare la data de 24 mai prin modificarea legii 198/2008, si solicitau sa fie facute publice criteriile dupa care au fost marite taxele serviciilor consulare la misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei in strainatate.

"Va aducem la cunostinta faptul ca foarte multi concetateni care traiesc pe teritoriul statului italian si solicita servicii consulare nu isi pot permite sumele pentru astfel de taxe, prevazute de noua lege", avertizau semnatarii scrisorii.

Legea nr.198/2008 privind serviciile consulare pentru care se percep taxe si nivelul taxelor consulare la misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei in strainatate a fost recent modificata prin Legea Nr. 78 din 6 mai 2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 198/2008 privind serviciile consulare pentru care se percep taxe si nivelul taxelor consulare la misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei in strainatate. Initiativa legislativa de modificare a taxelor apartine unui numar de parlamentari, textul legii nr. 78/2010 fiind ulterior adoptat de cele doua Camere. Textul a intrat in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial, la 21 mai 2010, iar Ministerului Afacerilor Externe ii revine obligatia de a aplica noua norma, a precizat MAE, la 9 iunie, raspunzand unei solicitari NewsIn.
Noul act normativ care reglementeaza nivelul taxelor la misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei in strainatate instituie gratuitatea pentru unele servicii, modifica neesential taxele pentru pasapoarte, iar alte taxe sunt modificate si pentru a tine cont de inflatie, explica, totusi, MAE. Institutia preciza ca pana la data de 11 iunie va fi stabilita metodologia de aplicare a noilor prevederi legale.

MAE arata ca "in acelasi timp, Legea nr. 78/2010 nu are implicatii financiare in sensul de a diminua veniturile bugetului de stat realizate din taxele consulare, ci prevede cresterea cuantumului taxelor aferente unor anumite servicii consulare, avand in vedere inflatia din majoritatea tarilor unde activitatea consulara este semnificativa".

Potrivit MAE, actul normativ instituie gratuitatea - ce nu exista anterior - pentru unele servicii, cum ar fi inregistrarea, direct la misiunile diplomatice si oficiile consulare, a nasterilor cetatenilor romani sau transcrierea actelor de deces. De asemenea, sunt mentinute neschimbate taxele consulare in domenii reglementate prin norme europene (de exemplu taxele de vize), iar in ceea ce priveste taxele pentru pasapoarte, acestea nu sunt modificate decat "neesential".

Pe de alta parte, sublinia MAE, solicitantii de servicii consulare pot cere prestarea unor servicii in regim de urgenta, ceea ce presupune achitarea benevola a unor taxe (15, in loc de 10 euro in trecut). "Prestarea serviciilor consulare in regim de urgenta va reduce deplasarile succesive la misiunile diplomatice sau consulare ale Romaniei, iar posibilitatea de a folosi respectivele taxe, achitate benevol de catre solicitantii de servicii, va permite inclusiv angajarea de personal extrabugetar, sporind astfel capacitatea de procesare a oficiilor", a afirmat MAE.

Unele taxe, cum sunt cele pentru servicii notariale sau servicii de stare civila, au cunoscut o adaptare, potrivit MAE, care sublinia ca taxele consulare au fost adaptate "pentru a oferi sustenabilitate activitatii misiunilor diplomatice si oficiilor consulare in vederea asigurarii de servicii consulare optime si asistenta consulara de inalta tinuta profesionala".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri