Retinerile suportate de angajat si angajator, respectiv contributii sociale si impozite, reprezentau anul trecut 43% din costul cu forta de munca, in urcare de la circa 41,5% in 2008, Romania fiind printre statele UE cu cele mai ridicate sarcini fiscale, alaturi de Slovenia si Suedia, potrivit Mediafax.
INS a publicat pentru prima data informatii privind sarcina fiscala asupra costului fortei de munca, un indicator ce masoara proportia tuturor retinerilor (contributii sociale si impozit) suportate de angajat si angajator in totalul costului fortei de munca pentru un salariat etalon, care realizeaza 67% din castigul mediu brut al activitatilor de industrie, constructii si servicii comerciale.

Sarcina fiscala asupra costului fortei de munca se situa anul trecut sub nivelul din 2003, de aproape 43,5%.

Ponderea retinerilor suportate de angajat si angajator in totalul costului fortei de munca a atins in 2008 un minim de circa 41,5%, dupa care a urcat din nou anul trecut ca urmare a majorarii contributiilor sociale ale angajatului si angajatorului.

La nivel european, sarcina fiscala asupra costului fortei de munca era, in 2008, sub 30% in Malta, Irlanda, Luxemburg si Marea Britanie, depasea 45% in Franta, Germania si Ungaria si ajungea la 50% in Belgia.

Sarcina fiscala asupra costului fortei de munca in Romania era in 2008 peste nivelul din 18 state membre ale UE, dar sub cotele din Suedia, Italia si Austria.

Totodata, sarcina fiscala asupra costului fortei de munca se situa, in 2008, intre 30% si 40% in Portugalia, Polonia, Olanda, Spania, Bulgaria, Slovacia, Grecia, Danemarca, Estonia si Finlanda, si varia usor in jurul pragului de 40% in Letonia, Cehia, Lituania si Slovenia.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri