Economia Romaniei nu o sa isi revina nici in 2011, dupa ce recesiunea s-a accentual in al doilea semestru din acest an. Dinamica produsului intern brut (PIB) s-ar putea situa anul viitor intre -1% si +1$, insa efecte pozitive nu se vor vedea in sectorul privat, considera Dan Bucsa, economistul sef al Bancpost.
Recesiunea s-a accentuat in semestrul al doilea din 2010, iar economia nu isi va reveni in 2011, dinamica PIB real situandu-se intre -1% si +1%.

"Nivelul PIB potential (n.r. - dinamica) este de cel mult 3% tinand cont de nivelul investitiilor straine de anul acesta. Daca luam in calcul ca investitiile straine directe au un potential de crestere pana la 6 miliarde de euro pe an, atunci nivelul PIB potential creste la aproximativ 4 - 4,5%", explica Dan Bucsa, economistul sef al Bancpost.

Astfel, orice crestere economica mai redusa nu va conduce la efecte pozitive in sectorul privat.

De asemenea, Bucsa considera ca rata inflatiei va cobori incepand cu luna iulie a anului 2011 spre intervalul din jurul tintei centrale stabilite de catre Banca Nationala a Romaniei la 3%.

"Investitiile straine directe in Romania nu vor creste semnificativ in 2011. Suntem comparati cu tarile din jur, iar situatia este defavorabila: avem cel mai mare dezechilibru fiscal din Centrul si Estul Europei si cea mai slaba performanta economica. Aversiunea la risc a investitorilor pune presiune pe cursul de schimb si, indirect, pe dobanzi", afirma Dan Bucsa.

In plus, consumatorii continua sa fie foarte pesimisti fapt ce face imposibila redresarea economica prin reluarea consumului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri