Presedintele Traian Basescu a declarat ca summit-ul NATO de la Lisabona si-a atins obiectivele propuse si a dovedit soliditatea Aliantei, care isi consolideaza si reafirma parteneriatul cu UE, scrie 9AM.ro.
El a spus ca marile reusite ale reuniunii sunt lansarea noului concept strategic al NATO, stabirea unei noi etape in prefigurarea pe termen lung a relatiei NATO-Afganistan si reluarea raporturilor NATO-Rusia, care "au inghetat oarecum" dupa incidentele armate din Georgia.

Basescu a tinut sa precizeze, in acelasi timp, ca Acordul bilateral al Romaniei cu SUA devine parte a noului sistem de aparare antiracheta al NATO.

"Cu aceasta ocazie, cei care au mai criticat initiativa bilaterala romano-americana pot sa inteleaga ceea ce este de inteles, si anume: Romania a fost, poate, cel mult cu un pas inainte", a spus presedintele.

El a spus ca un obiectiv al Romaniei regasit in documentul final al NATO este faptul ca Alianta isi asuma responsabilitatea si angajamentul pentru integralitatea teritoriala a Georgiei si a Moldovei.

Basescu a declarat ca la Summit-ul NATO-Rusia a subliniat necesitatea rezolvarii situatiei din Transnistria si Georgia cu respectarea dreptului international. El s-a referit, in declaratia de presa, si la deciziile NATO legate de Afganistan.

Basescu a precizat ca obiectivul este ca procesul de predare a gestionarii securitatii catre fortele afgane de catre NATO si ISAF sa se incheie la finele lui 2014, ceea ce nu presupune ca la finele acelui an fortele internationale vor pleca indiferent de situatia tarii.

Basescu a subliniat ca in ultimele sase luni, urmare a suplimentarii fortelor si a unor noi strategii militare, ISAF si NATO reusesc sa puna sub control teritoriul afgan.

"Daca in 2008 sortii razboiului din Afgansitan erau discutabilii, astazi s-a constatat cu certitudine ca NATO si ISAF controleaza situatia din aceasta tara", a mai spus Traian Basescu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri