Mamele pot alege doi ani de concediu pentru ingrijirea copilului, dar cu o indemnizatie de cel mult 1.200 lei, a decis Guvernul.
Ordonanta de urgenta privind indemnizatia pentru mame a fost aprobata.

Premierul Emil Boc a precizat ca mamele vor putea opta pentru una din urmatoarele doua variante:

Varianta 1. Un concediu de un an - mama primeste 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele sase luni. Indemnizatia maxima va fi de 3.400 lei. Daca se intorc la munca inainte de sfarsitul perioadei de un an de concediu, vor beneficia de o prima lunara de 500 lei pentru intregul interval de pana la 24 luni.

Varianta 2. Concediu pentru o perioada de doi ani: Indemnizatia va fi cuprinsa intre minimum 600 lei si maximum 1.200 lei.

Mamele aflate deja in concediu de crestere a copilului nu vor fi afectate de aceste modificari.

“Parintii care vor avea copii dupa 1 ianuarie 2011 vor putea alege una dintre urmatoarele optiuni, durata indemnizatiei pentru cresterea copilului-un an, cuantumul indemnizatiei-intre 600 si 3.400 de lei, posibilitatea concediului fara plata pana la 24 luni, prima de 500 lei pentru reintoarcere la munca daca acest lucru se petrece in intervalul primelor 12 luni. Al doilea pachet optional : durata indemnizatiei pentru crestere a copilului - doi ani, valoarea indemnizatiei-intre 600 si 1.200 lei. Subliniez faptul ca parintii pot alege doar un pachet optional si nu pot cumula beneficii din ambele pachete puse la dispozitie. Fiecare familie care urmeaza sa aiba un copil incepand cu 2011 va alege de la inceput pe ce varianta merge", a spus premierul Emil Boc.

El sustine ca in 12 tari din Uniunea Europeana nu se acorda indemnizatie pentru cresterea copilului in niciun fel de forma, iar statul "face eforturi chiar in conditii dificile de criza" de a pastra in limitele pe care si le poate permite aceste indemnizatii.

Cum vi se par cele doua variante? Se putea mai rau? La un salariu lunar de 2.000 de lei, pe care dintre cele doua variante le-ati alege? Comentati aici.

Cititi mai multe despre cele doua variante de indemnizatie pentru mame pe 9AM.ro.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri