Microintreprinderile vor avea posibilitatea ca, de la 1 ianuarie 2011, sa opteze intre plata impozitului de 16% din profit si o taxa de 3% din venituri, in baza unei modificari decise de Guvern la Codul Fiscal.
Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, a spus dupa sedinta de Guvern ca pot alege acest sistem de impozitare firmele care au 1-9 angajati si au obtinut in anul anterior un venit de pana la 100.000 de euro, transmite Mediafax.

Firmele care obtin venituri din activitati bancare, jocuri de noroc sau din consultanta si management vor plati in continuare impozit de 16%.

Guvernul estimeaza ca noul sistem va aduce la buget venituri suplimentare de aproape 100 milioane lei.

"Noi am avut in vedere simplificarea, chiar daca la prima vedere se considera ca 3% ar fi mai putin decat 16% la nivelul profitului net. Impactul este pozitiv si foarte multe microintreprinderi vor opta", a spus Ialomitianu.

Pana sfarsitul anului trecut, microintreprinderile au beneficiat de un regim special de impozitare, care le permitea sa opteze intre plata impozitului pe profit si plata unui impozit pe venit, care a crescut progresiv in ultimii ani pana la 3% din venituri.

Alianta Confederatiilor Patronale din Romania saluta decizia Guvernului de a oferi microintreprinderilor optiunea impozitarii cu 3 la suta din venituri, masura sustinuta de ACPR inca de acum un an de zile drept una din modalitatile de a iesi din criza prin incurajarea micilor afaceri. Prin adoptarea acestei masuri salutare se creeaza premizele relansarii economice, a opririi cresterii somajului si a incurajarii clasei de mijloc.

“O economie nu poate sa functioneze doar pe baza marilor intreprinderi si a acumularilor masive de capital. Pentru normalitatea societatii si pentru o mai buna distribuire a veniturilor, existenta microintreprinderilor, multe dintre ele familiale, reprezinta o necesitate atat economica, cat si social", anunta Patronatele.

Tocmai de aceea, spune Alianta, decizia Guvernului de a sustine activitatea acestora printr-un impozit simplificat reprezinta o mana de ajutor acordata micilor intreprinzatori si capitalului autohton, masura pe care o consideram salutara si ale carei efecte benefice asupra economiei nu vor intarzia sa apara.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri