Guvernul negociaza in prezent cu partenerii sociali proiectul de Cod al Muncii propus de Executiv, iar liderii sindicali nu sunt de acord cu mai multe prevederi din proiect. Ce spun insa marii investitori?
Orice amanare in amendarea legislatiei muncii, in sensul flexibilizarii pietei fortei de munca, intarzie procesul de revenire a economiei, a declarat, potrivit Mediafax, Doina Ciomag (foto), director executiv al Consiliul Investitorilor Straini (CIS).

"Cresterea competitivitatii economiei romanesti si a atractivitatii ei pentru investitori, precum si consolidarea sectorului privat depind in mare masura de piata fortei de munca. CIS a aratat de mai multe ori ca adoptarea unor reglementari mai flexibile pe piata muncii ar putea duce la crearea pe termen scurt a 90.000 de locuri de munca noi. Cu cat se va intarzia amendarea legislatiei muncii in acest sens cu atat se va intarzia crearea acestor locuri de munca care ar contribui la revenirea economiei", a mentionat Ciomag.

Ea a aratat ca unele modificari aduse Codului Muncii sunt in spiritul propunerilor CIS elaborate in procesul de dezbatere publica a legislatiei, dar a mentionat ca fata de acestea organizatia a transmis o serie de alte propuneri Ministerului Muncii.

De asemenea, in opinia lui Dan Sucu, proprietar Mobexpert, interventia Guvernului pentru modificarea Codului Muncii este binevenita, in contextul in care lucurile in piata muncii au devenit "complicate" si "anormale", in special la nivelul reprezentarii salariatilor la negocierile contractelor colective, considera proprietarul Mobexpert, Dan Sucu.

"O interventie a Guvernului este binevenita, deoarece exista distorsiuni in piata muncii, in principal in cazul reprezentarilor la negocierile salariilor colective. Problema pleaca de la reprezentare. Lucurile sunt atat de complicate si anormale incat trebuia facut ceva ", a declarat Sucu.

El spune ca in ultimii 15 ani "factorii decidenti" din piata muncii au facut concesii catre "tot felul de persoane cu interese in aceasta piata".
"In decursul ultimilor 15 ani s-au realizat doar interventii pe bucati si au fost facute concesii pentru tot felul de persoane cu interese in aceasta piata", a adaugat omul de afaceri.

Guvernul negociaza in prezent cu partenerii sociali proiectul de Cod al Muncii propus de Executiv. Liderii sindicali nu sunt de acord cu mai multe prevederi din proiect, opunandu-se in special modificarilor referitoare la concedierile colective, stabilirea duratei de munca, preavizul la incetarea contractului si perioada de proba la angajare.

Executivul propune eliminarea interdictiei de a angaja mai mult de trei persoane pentru acelasi post in perioada de proba, in timp ce sindicatele se opun abrogarii acestei prevederi din actualul cod al muncii.

Sindicalistii mai vor ca legislatia sa aiba o prevedere prin care in cazul absolventilor de studii superioare sa constituie stagiu primele sase luni dupa debutul in profesie al acestora. La sfarsitul perioadei de stagiu, angajatorul ar urma sa elibereze, obligatoriu, o adeverinta vizata de Inspectoratul Teritorial de Munca.

In cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii fara incetarea raportului de munca, sindicalistii completeaza propunerea Guvernului referitoare la reducerea timpului de lucru si a salariului cu mentiunea ca acest lucru sa se intample "in special" pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare.

Pe de alta parte, Guvernul vrea sa pastreze in noul Cod al muncii prevederea ca liderii sindicali sa nu poata fi concediati de la locurile de munca in perioada de mandat sindical, insa vrea sa elimine perioada de doi ani dupa incetarea mandatului. Sindicatele cer insa mentinerea acestei prevederi, care se regaseste in Codul Muncii in vigoare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri