Noul regim european de solvabilitate, aplicabil de la 1 ianuarie 2013, va avea un impact redus asupra pietei de asigurari din Romania, afectand intr-o anumita masura rezervele tehnice si, in consecinta, fondurile proprii ale companiilor, a afirmat Angela Toncescu, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
Deoarece noul regim de solvabilitate (Solvency II) se va aplica de la 1 ianuarie 2013, in perioada ramasa pana atunci, piata romaneasca, ca si piata europeana de asigurari de altfel, trebuie sa se pregateasca pentru implementarea noului regim de solvabilitate, potrivit CSA.

„Cea mai importanta caracteristica a Solvency II este aceea ca cerintele de capital pentru fiecare companie de asigurare vor fi stabilite in functie de profilul sau de risc. Aceasta inseamna ca cerintele de capital vor fi cu atat mai mari, cu cat riscurile sunt mai ridicate”, a spus Angela Toncescu (foto), la un seminar pe tema asigurarilor.

Noul regim de solvabilitate introduce cerinte minime de capital (MCR) si cerintele de solvabilitate a capitalului (SCR). Daca fondurile proprii ale unei companii coboara sub cerintele minime de capital, autoritatea de supraveghere va declansa actiunea de ultima instanta (de retragere a autorizatiei). Daca insa acestea au scazut mai jos decat pragul cerintelor de solvabilitate a capitalului, autoritatea de supraveghere va fi determinata sa ia masuri de supraveghere conforme situatiei concrete in care se afla compania respectiva, potrivit CSA.

Pentru evaluarea impactului pe care noul regim de solvabilitate ar putea sa il produca asupra industriei europene de asigurari, Comisia Europeana a solicitat CEIOPS, acum EIOPA sa deruleze, cu incepere din 2005, o serie de studii cantitative de impact, denumite QIS. In a doua parte a anului trecut, s-a derulat cel de-al cincilea studiu, acesta fiind al doilea la care a participat si Romania, dupa QIS 4.

Scopul celui de-al cincilea studiu de impact derulat de EIOPA a fost de a evalua practicabilitatea, implicatiile si impactul abordarilor specifice asupra valorii activelor si pasivelor precum si calibrarea capitalurilor (re) asiguratorilor, conform cerintelor Solvency II, noua directiva care va deveni efectiva incepand din ianuarie 2013.

„In general, studiul cantitativ de impact QIS5 a aratat faptul ca pozitia financiara a sectorului european de asigurare si reasigurare fata de cerintele de capital pentru solvabilitate, conform Directivei Solvency II, ramane solida”, a adaugat Angela Toncescu.

Asiguratorii romani indeplinesc cerintele de capital pentru solvabilitate ale Solvency II

In cadrul QIS 5 au participat 18 asiguratori din Romania, care acopera 93,9% din primele brute subscrise aferente asigurarilor de viata, respectiv 79,8% din primele brute subscrise aferente asigurarilor generale inregistrate in anul 2009.

Pentru evaluarea rezultatelor exercitiului QIS5, au fost analizati mai multi parametri precum: impactul asupra bilantului contabil, impactul financiar generat de noile cerinte de solvabilitate. Analiza s-a efectuat prin compararea rezultatelor obtinute conform specificatiilor tehnice ale QIS5 cu rezultatele obtinute conform regimului actual de solvabilitate, avand ca data de referinta 31 decembrie 2009.

„Avand in vedere reprezentativitatea societatilor luate in considerare si rezultatele studiului, se poate concluziona ca impactul Solvency II asupra activelor bilantiere ale majoritatii societatilor de asigurare din Romania nu va fi unul major. Va avea loc totodata o reducere a valorii rezervelor tehnice, indeosebi in cazul activitatii de asigurari de viata, si, in consecinta, se va inregistra o crestere a fondurilor proprii”, a comentat seful CSA.

In acelasi timp, cerintele de capital pentru solvabilitate au crescut, mai ales in cazul activitatii de asigurari generale pentru care riscul de subscriere este dominant, a mai spus ea.

Alta concluzie care se poate desprinde din rezultatele studiului este aceea ca numarul societatilor care ar fi nevoite sa isi ajusteze profilul de risc, pentru a respecta cerintele de capital pentru solvabilitate nu este semnificativ. Toti participantii indeplinesc conditiile privind cerinte minime de capital, potrivit CSA. La nivel agregat, exista un surplus de capital de circa 398 milioane euro, chiar daca acesta a scazut cu 17,5%, comparativ cu nivelul determinat conform regimului de solvabilitate actual.

Comparativ cu QIS4, in QIS 5 se observa aceleati tendinte: reducerea rezervelor, cresterea fondurilor proprii, crestere cerintelor de capital de solvabilitate. Raportul Romaniei pentru QIS5 a fost integrat in Raportul la nivel european realizat de EIOPA si facut public luni, 14 martie 2011.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri