Banca Nationala pregateste "masuri speciale" pentru a restrictiona creditarea in valuta, spre nefericirea bancilor si a populatiei care doreste sa se imprumute in euro. In replica, reprezentantii BCR, cea mai mare banca de pe piata locala, au explicat, pentru wall-street.ro, ca imprumuturile in valuta, in special cele in euro, nu sunt un rau in sine, dar modul in care se acorda poate sa fie periculos.
BNR pregateste masuri speciale, cel mai probabil prudentiale, de descurajare a creditarii in valuta pentru persoanele cu venituri in lei, in linie cu tendinta de reglementare existenta la nivel european, a precizat, saptamana trecuta, Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale.

Restrictionarea creditarii in valuta ar putea afecta semnificativ sistemul bancar, in conditiile in care bancile promoveaza mai mult creditele in valuta, in special in euro, iar cererea populatiei este tot pentru imprumuturile in valuta. In ceea ce priveste dobanda platita pentru imprumuturile de la banci, creditele in euro au ramas si in prima parte a acestui an mai avantajoase decat cele in moneda nationala, desi clientii trebuie sa isi asume riscul valutar.

BCR, cea mai mare banca de pe piata locala, sustine ca motivul pentru care imprumuturile in valuta sunt atractve este dat de diferentialul de dobanda semnificativ fata de creditele in lei. Practic, este mai ieftin sa ne imprumutam in euro, chiar daca veniturile sunt in lei. Atractia populatiei pentru creditele in euro este mai mare si datorita faptului ca BNR asigura stabilitatea "stricta" a cursului de schimb, astfel ca riscul valutar este mai usor de asumat.

"BCR incurajeaza creditarea in lei atat pentru persoane fizice cat si pentru persoane juridice. Cel mai sanatos este sa acorzi un credit in moneda in care cel care acceseaza creditul are venituri. Motivul pentru care creditele in valuta isi pastreaza atractivitatea este diferentialul de dobanda semnificativ fata de creditele in lei", explica reprezentantii celei mai mari banci de pe piata locala.

Oficialii BCR mai sustin si ca, "in lipsa unei piete financiare pe termen lung in lei, creditarea pe termen lung in moneda locala (in special creditarea ipotecara) este foarte dificila ,iar costurile sale prohibitive datorita riscului de dobanda foarte ridicat".

"Creditarea in valuta (euro) nu este un rau in sine, ci modul in care ea este facut poate fi periculos", sustin reprezentantii BCR, mentionand ca banca a adoptat norme prudentiale stricte in ceea ce priveste creditarea in valuta. Mai exact, banca impune pentru creditele in valuta un grad de acoperire a garantiei mai ridicat, grad de indatorare mai redus si o valoare mai mica pentru raportul dintre credit si valoarea activului.

Clientii care decid sa se imprumute in euro accepta riscul valutar pe care il au de gestionat, insa considera, de cele mai multe ori, ca este un risc gestionabil, in conditiile in care Banca Nationala mentine cursul stabil, iar in ultima perioada leul s-a apreciat fata de moneda europeana.

Bancile de pe piata locala practicau in februarie 2011 dobanzi la creditele noi in euro de circa 5,68%, potrivit statisticilor Bancii Nationale a Romaniei. Dobanzile la creditele in euro in sold se plasau in februarie 2011 la nivelul de 6,32%.

Pe de alta parte, dobanzile la creditele in lei sunt mai ridicate. Bancile practicau o dobanda de 11,7% la creditele noi in lei in a doua luna din 2011, in usoara crestere fata de finalul anului trecut, cand dobanda practicata de institutiile de credit era de 9,85%, conform statisticilor BNR.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri