Soldul creditelor imobiliare acordate de BCR va creste in acest an cu 10-15%, a declarat, joi, Stefan Coroianu, director executiv directia managementul produselor retail in cadrul bancii, care considera ca pentru finantarea pe termen lung creditul in euro este cel mai potrivit.
"Continuarea programului Prima Casa va avea influente pozitive asupra pietei pentru ca permite existenta unor tranzactii, chiar daca programul se adreseaza mai ales tranzactiilor de mici dimensiuni. Volumele vor creste, nu pot sa spun un procent, fata de anul trecut, mai ales in a doua parte a anului, pentru ca prima parte a fost distorsionata de sincopa din Programul Prima Casa. Estimam o crestere cu 10-15% a soldului creditului imobiliar al BCR", a spus Coroianu, citat de Mediafax.

BCR a acordat anul trecut peste 1.100 de credite pentru achizitia de locuinte, din care 940 prin programul Prima Casa, in valoare de peste 41 de milioane de euro.

"BCR are in cadrul programului Prima Casa un sold de 600 de milioane de euro al creditelor acordate. Vom putea acorda imprumuturi inca un an si jumatate sau doi ani prin acest program, daca ne dublam expunerea", a adaugat Coroianu.

Banca a fost prima institutie de credit care a semnat protocolul de participare la editia a 4-a a programului "Prima Casa", cu Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.
"De la semnarea protocolului am primit circa 200 de cereri de credite pentru Prima Casa pe zi. Fata de editiile precedente este un numar mai mare, dar care se explica prin sincopa dintre faza a 3-a si a 4-a. Am dat zece credite in prima saptamana de la lansarea programului, ne asteptam la concretizarea unui numar mai mare de cereri in perioada urmatoare", a precizat reprezentantul BCR.

El a aratat ca BCR a decis sa participe in continuare la program avand in vedere comportamentul de plata din primele faze ale Primei Case.

"Comportamentul la plata in primele faze ale programului ne-a facut sa acceptam participarea in continuare la Prima Casa. Nu faceam acest lucru in alte conditii. Nivelul de plati intarziate este extrem de redus, se apropie de zero. Sunt sub 0,5% intarzieri la plata de 0-60 de zile", a adaugat Coroianu.

Pana in prezent doar patru banci au semnat protocoalele de participare la "Prima Casa 4", iar potrivit autoritatilor alte opt fiind interesate sa intre in program. BCR nu exclude achizitia portofoliului de credite acordate prin primele faze ale "Prima Casa" de la alta banca care nu mai doreste participarea la program, Coroianu mentionand ca deocamdata nu exista discutii in acest sens.

In ceea ce priveste moneda in care ar trebui sa se faca imprumuturile imobiliare, Coroianu s-a aratat adeptul imprumuturilor in euro.

"Experienta din piata arata ca pentru achizitia de credite pe termen lung diferentele de dobanda intre cele in euro si leu pun presiune mare pe rate. Astfel, pentru finantarile pe termen lung solutia potrivita este finantarea in euro", a spus Coroianu.

BCR, membra a Erste Group Austria, este cel mai mare grup financiar din Romania dupa active, totalizand peste 16 miliarde de euro.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri