Societatea care emite politele obligatorii de asigurare a locuintei (PAID) a vandut in primul an de activitate 724. 000 de polite, a declarat directorul general al Pool-ului, Marius Bulugea.
“Cand am lansat polita obligatorie de asigurare a locuintelor (n.r. 15 iulie 2010), am fost prea optimisti si nu am luat in seama hazardul la care suntem expusi. Estimam atunci un 15-20% acoperire pe Romania dupa numai un an de activitate a PAID, insa conditiile au fost imprevizibile si nu intotdeauna favorabile noua. Acum trebuie sa rectific cifra anuntata”, a afirmat Marius Bulugea (foto).

La data de 15 iulie 2011, o pondere de 8,63% din locuintele din Romania aveau acoperire impotriva dezastrelor naturale prin polita PAD, raportat la fondul locativ existent, de 8,385 milioane de locuinte. Ca urmare, Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a emis, in intervalul 15 iulie 2010 - 15 iulie 2011, aproape 724. 000 de polite de asigurare obligatorie (PAD).

Ritmul de subscriere a PAD a depasit, in saptamana premergatoare datei de 15 iulie, peste 20.000 de polite/zi, ceea ce evidentiaza ca daca un dezastru nu-i sperie pe romani atunci amenzile, da.

Portofoliul PAID la data de 15 iulie 2011 este prezentat in tabelul alaturat.

In mediul urban au fost incheiate 33% din polite, iar in zona rurala 67%. De asemenea, o pondere de 31% au fost incheiate pentur locuinte de tip A si 69% pentru locuinte de tip B.

Tot in primul an de subscriere al politei de asigurare obligatorie a locuintelor, PAID a avizat 46 de dosare de dauna, din care a achitat, pana in acest moment, 16 dosare. Valoarea totala a despagubirilor platite se ridica la 87.375,64 lei.

„Cele mai multe dosare de dauna au fost deschise in judetele Harghita, Prahova si Brasov. Daunele inregistrate sunt izolate, pentru ca numarul politelor incheiate in teritoriu se afla inca la un nivel extrem de redus comparativ cu fondul locativ existent in zonele respective”, a declarat Marius Bulugea.

Rezerva de daune constituita de PAID depaseste 261.000 de lei. Din cele 46 de dosare de dauna avizate, 24 sunt deschise in urma producerii riscului de inundatii, iar 22 de dosare - pentru locuinte afectate de alunecarile de teren.

Dauna medie platita de PAID are o valoare de 5.461 lei. Toate despagubirile achitate de PAID, pana in acest moment, reprezinta daune partiale la locuintele asigurate.

Politele obligatorii "au vandut" asigurarile facultative

"Dupa cum cunoasteti, pana in anul 1995, in Romania a functionat un sistem de asigurari ale locuintelor prin efectul legii. De cand acesta a incetat sa functioneze, populatia nu a mai fost interesata sa isi asigurare facultativ locuintele, cu toate ca tara nostra este expusa la riscuri ridicate de calamitati naturale si, in plus, in ultimii ani au aparut fenomene meteorologice care nu erau specifice Romaniei. Astfel, pana la momentul emiterii Legii nr. 260/2008, numarul de locuinte asigurate reprezenta circa 10-12% din fondul locativ national, care este de aproximtiv 8,4 milioane de locuinte", a declarat Angela Toncescu, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

Ea a adaugat ca in prezent, numarul de locuinte asigurate reprezinta circa 40% din numarul total de unitati locative, fie ca sunt asigurate obligatoriu sau facultativ. Ca urmare, lansarea PAID a reprezentat o consecinta si pentru impulsionarea vanzarilor de polite facultative.

Majoritatea actionarilor PAID si nu numai au lansat de asemenea polite facultative asemanatoare politelor obligatorii, cu o aceeasi valoare a primei cat si a despagubirii (20.000 de euro). Acest lucru a condus in diferite cazuri la reducerea vanzarilor pentru politele PAD, in contextul in care si asa numarul clientilor pentru asigurarile obligatorii nu a fost foarte mare, pana in prezent. De asemenea, sunt si agenti de vanzari a companiilor memebre PAID care vand numai asigurari facultative.

In aceste conditii, potrivit lui Marius Bulugea scopul politelor obligatorii ramane de asigura proprietarii din zonele cu risc de calamitate (seism, alunecari de teren, inundatii) ridicat, unde asiguratorii, in general, refuza sa incheie polite facultative. Numarul proprietarilor care locuiesc in astfel de zone este de aproximativ 3 milioane de persoane.

Protocoale de colaborare cu primariile si alte autoritati locale

Romania este vulnerabila la riscurile de cutremur, inundatii si alunecari de teren, iar in ultimii cinci ani, frecventa si gravitatea inundatiilor au produs pierderi economice substantiale.

In intervalul 2005-2010, inundatiile au provocat pagube totale de peste 3 miliarde euro (locuinte, poduri, diguri, drumuri). Au fost afectate aproape 62.000 de locuinte, din care 15.600 au fost distruse in totalitate. Pentru atenuarea situatiei in care s-au aflat locuitorii zonelor afectate, Guvernul a aprobat ajutoare umanitare de urgenta, din rezervele de stat, a caror valoare totala a fost, in cei cinci ani, de peste 233 milioane de euro.

CSA a anuntat ca societatea care emite politele de asigurare obligatorie a locuintelor, PAID (Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale), va incheia protocoale de colaborare cu primariile si alte autoritati pentru vanzarea acestora si estimeaza ca cinci milioane de cladiri, reprezentand 60% din fondul locativ, nu sunt asigurate.

Companiile autorizate sa vanda polite de asigurare obligatorie sunt cei 13 actionari ai Pool-ului, respectiv ABC Asigurari, Astra Asigurari, ARDAF, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins Romania, Generali, Grawe Romania, Groupama Romania, Platinum Asigurari si Uniqa Asigurari.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri