Indicele BET al Bursei de Valori Bucuresti s-a majorat in luna ianuarie 2006 cu 22,94%, confirmind o parte dintre previziunile analistilor pietei de capital. Dupa 15 februarie insa, piata de capital ar putea intra pe un trend descendent.

Personal ma asteptam ca indicele BET al Bursei de Valori Bucuresti sa creasca cu 15 procente. Dar un randament de peste 22%

intr-o singura luna cred ca este totusi prea mult, sustine Iulian Panait, presedintele firmei de consultanta financiara KTD Invest. Si indicele BET-C ( al tuturor companiilor listate la BVB) a crescut in perioada 31.12.2005-31.01.2006 cu 21,06%. Nici indicele BET-FI al societatilor de investitii financiare (SIF) nu s-a miscat rau, randamentul fiind de 13,58%, dar mult sub cel inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut. Semn ca istoria nu se repeta intotdeauna.

Cele mai bune actiuni

Cresterea cea mai mare in luna ianuarie au avut-o actiunile companiei Sinteza Oradea, de 51,89% (de la 0,2640 lei/actiune la 0,4010 lei/actiune). Pe locul doi se afla actiunile firmei Antibiotice Iasi, cu 46,11%, urmate de cele ale societatii Vrancart Adjud, cu 37,89%. Nu putem trece cu vederea nici randamentul actiunilor Impact Bucuresti, de 31,11%, sau SSIF Broker Cluj, de 29,55%.

Cele mai proaste actiuni

La polul opus avem actiunile care au adus pierderi importante investitorilor de la bursa. Cea mai mare pierdere au suferit-o jucatorii care au mizat pe actiunile Carbid Fox Tirnaveni, de 38,78%, urmati de cei care au ales Otelinox Tirgoviste ( 13,64%), Agras ( 9,76%) si Altur Slatina (5,30%). In tabelul de mai sus avem o cadere de 29,53% si pe actiunile societatii Compa Sibiu. Numai ca, in acest caz, caderea este doar una teoretica. Pentru ca investitorii care au mizat pe actiunile Compa Sibiu au primit o actiune gratuita la una detinuta. Si in acest caz, avem de-a face cu o crestere. Dar pentru a putea vinde noile actiuni, cei in cauza vor trebui sa mai astepte pina la inregistrarea acestora la Registrul Actionarilor.

Ce va fi in februarie?

Trendul bursei este unul ascendent, iar in acest moment nu sint informatii de natura sa schimbe acest trend. Dar in luna februarie, firmele listate la BVB fac publice rezultatele financiare preliminare pe anul financiar 2005. Iar in functie de cit de bune sint acestea, piata poate continua sa creasca sau poate scadea, sustine Alin Brendea, director operatiuni SSIF Prime Transaction.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri