Banca Comerciala Romana (BCR) a revizut in scadere prognozele de crestere economica pentru acest an si pentru anul viitor, la 1,4% si, respectiv, 2,9%, din cauza riscului crescut de contagiune de pe pietele externe, noile niveluri fiind sub estimarile autoritatilor romane si cele ale FMI.
Estimarile anterioare ale bancii indicau un avans al economiei de 2% pentru acest an si de 3,9% pentru 2012, potrivit economistului-sef al BCR, Lucian Anghel, scrie Mediafax.

Autoritatile romane si FMI estimeza pentru acest an o crestere economica de 1,5% si de 3,5-4% pentru 2012.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a declarat recent ca reprezentantii Ministerului Finantelor se vor intalni la sfarsitul lunii septembrie cu oficiali ai FMI si Comisiei Europene pentru a stabili daca va fi mentinuta prognoza de crestere economica de 1,5% pentru acest an.

"Riscul de contagiune este semnificativ in cazul Romaniei
, iar efectele adverse se pot transmite prin intermediul cererii de export si influxurilor de capital", a declarat Anghel intr-un comunicat prezentat la "Conferintele BCR" la Mamaia.

El a aratat ca, daca Guvernul va reusi sa impulsioneze proiectele de infrastructura in acest an, iar trendul recent din sectorul nerezidential se va mentine, constructiile vor "avea sansa" sa inregistreze un avans zero in acest an.

"Odata cu incetinirea inflatiei in iulie, cand efectul majorarii TVA s-a disipat
, sansele revenirii vanzarilor cu amanuntul incep sa creasca. Un trend ascendant mai vizibil ar putea fi observat in trimestrul al patrulea, in conditiile unui efect de baza favorabil mai pronuntat. Aceasta nu va fi indeajuns ca vanzarile cu amanuntul sa devina pozitive la nivelul intregului an 2011", a spus Anghel.

Economistul BCR nu exclude posibilitatea unui derapaj fiscal in anul electoral 2012, insa prezenta FMI in Romania poate fi o garantie ca limita abaterii de la tinta de deficit bugetar pentru anul urmator va ramane rezonabila.

In plan international, mai multi economisti si politicieni au semnalat in ultima perioada ca economia mondiala isi incetineste ritmul de crestere, iar altii vorbesc chiar despre intoarcerea la recesiune.

Preturile de consum au scazut in iulie pentru a doua luna consecutiv, astfel ca rata anuala a inflatiei a coborat la 4,85%, ajutata si de eliminarea efectului de baza din iulie 2010, cand a fost majorata TVA.

Presedintele Traian Basescu a afirmat sambata ca multe din tarile care pareau ca isi reiau cresterea economica "au inceput sa dea inapoi", iar in Romania guvernarea se va desfasura in continuare sub semnul prudentei, spunand: "Suntem pregatiti si ne rugam la Dumnezeu, si la Germania, Italia, Franta, Spania".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri