Romania trebuie sa pregateasca un Plan B care sa vizeze intrarea Greciei in faliment, caz in care cinci banci de pe piata locala ar ajunge sa fie controlate de un stat elen "pe perfuzii", considera analistul economic Daniel Daianu, fost ministru al Finantelor, scrie Mediafax.
"Ce fac cu bancile mele, daca s-ar intampla o cadere controlata a Greciei? Bancile din Grecia ar fi nationalizate. (...) Trebuie sa avem, ca toate celelalte tari, un plan B, daca se declara default-ul Greciei. Cinci banci din Romania ar ajunge sub controlul unui stat elen care este pe perfuzie. Atunci care ar fi conduita statului roman? (...) Si statul ar zice atunci: Nu ni s-a permis sa recapitalizam CEC-ul, cand toate bancile occidentale erau perfuzate cu bani publici", a explicat Daianu.

In Romania sunt prezente mai multe banci din Grecia, respectiv EFG Eurobank prin Bancpost si National Bank of Greece prin Banca Romaneasca, in timp ce Piraeus Bank, Alpha Bank, Emporiki Bank si ATEbank activeaza sub brand propriu. Emporiki Bank este controlata de Credit Agricole, care detine peste 90% din actiunile bancii elene. EFG Eurobank si Alpha Bank au anuntat la finele lunii august ca vor fuziona.

El a aratat ca Romania ar putea atentiona Comisia Europeana asupra vulnerabilitatilor care deriva din prezenta bancilor grecesti pe piata interna.

"Austria are expunere foarte mare pe Europa de Rasarit. Si spune ca asta a vulnerabilizat-o. Atunci si Romania poate sa spuna ca prezenta bancilor grecesti aici a vulnerabilizat-o", a continuat Daianu.

Analistul economic propune chiar un scenariu pentru iesirea Greciei din zona euro, chiar daca liderii europeni neaga o astfel de varianta.

"Poti imagina si iesirea Greciei din UE, chiar daca toata lumea neaga, dar sunt scenarii la care se lucreaza in guverne si la BCE. Sigur ca nu se discuta public, dar eu va spun ca aceste analize se fac", a mai spus Daianu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri