Grupul BCR a trecut pe pierdere in trimestrul al treilea, cu un rezultat negativ de 90,5 milioane lei (circa 21 milioane euro), dupa ce in perioada similara a anului trecut raportase un castig net de 6 milioane lei, iar profitul la noua luni a scazut de peste sapte ori, la 67,6 milioane lei.
In primele noua luni ale anului trecut, grupul BCR a obtinut un profit net de 494,5 milioane de lei, iar in primul semestru al acestui an a raportat un profit net de 158,1 milioane de lei, scrie Mediafax.

Grupul austriac Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, a anuntat ca pierderea inregistrata pe segmentele de retail si IMM-uri din Romania a crescut de la 3,3 milioane euro la finele primului semestru, la 19,4 milioane euro la sfarsitul lunii septembrie.

"Revenirea economica a avut un ritm mai lent decat ne asteptam. Acest fapt se reflecta in evolutia afacerilor clientilor nostri, in veniturile acestora, in tranzactiile pe care acestia le efectueaza cu BCR", a declarat intr-un comunicat Dominic Bruynseels, presedinte executiv al BCR.

Formarea creditelor neperformante s-a accelerat in trimestrul trei, astfel ca soldul la nivelul grupului dupa primele noua luni reprezenta 20,8% din portofoliul total de credite, segmentul de corporate fiind principalul contributor la volumele nou-generate.

Provizioanele nete pentru credite si avansuri acordate clientilor au fost de 1,61 miliarde lei (382,5 milioane euro).

Potrivit BCR, intreprinderile mici si mijlocii inca se confrunta cu constrangeri severe de lichiditate, iar unele companii mari au reintrat in incapacitate de plata dupa restructurare. Banca se asteapta la o revenire treptata, dupa accelerarea cresterii economice.

Venitul operational net al grupului a scazut cu 11,2% fata de aceeasi perioada a anului trecut la 3,15 miliarde lei (749,1 milioane euro), in principal ca urmare a scaderii ratelor de dobanda si comprimarii marjelor de profit, precum si cererii de credite eligibile in scadere.

In acelasi timp, venitul net din comisioane a crescut cu 3,2% in primele noua luni, la 444,8 milioane lei (105,7 milioane euro).

Potrivit BCR, costurile mai ridicate cu amortizarea, reflectate prin instruirea personalului, dezvoltarea canalelor alternative si modernizarea retelei de unitati au determinat cresterea cheltuielilor operationale ale grupului cu 1,3% fata de perioada similara a anului precedent, la 1,26 miliarde lei (300 milioane euro).

Potrivit Erste, numarul de angajati ai BCR a crescut usor in primele noua luni, cu 2,5%, la 9.342 persoane, datorita in principal angajarii de personal care inainte figura drept personal temporar.
Grupul BCR are o rata de solvabilitate de 10,7% conform standardelor romanesti de contabilitate RAS, peste nivelul minim cerut de BNR de 10%.

Erste Group, actionarul majoritar al BCR, a anuntat recent o crestere a capitalului BCR de 144 milioane de euro si se pregateste sa creasca participatia la BCR achizitionand participatiile SIF-urilor, proces aflat in desfasurare.

Activele totale ale BCR au crescut cu 1,1% de la inceputul anului, la 74,45 miliarde lei, astfel ca banca se mentine pe primul loc in piata dupa acest indicator, cu o cota de 20%.

Cota de piata a BCR pe total creditare a ramas in jur de 22% la finalul lunii septembrie, in timp ce cota de piata pe segmentul credite imobiliare in EUR a crescut de la inceputul anului cu aproape un punct procentual la aproximativ 29%.

Rezultatele sunt neauditate, consolidate si potrivit standardelor de raportare financiara internationala (IFRS).

Grupul BCR include banca BCR, BCR Banca pentru Locuinte, good.bee Service, BCR Pensii, BCR Leasing, BCR Asset Management, BCR Securities si BCR Chisinau.

Erste Bank a preluat, in 2006, 61,88% din actiunile BCR, pentru 3,75 miliarde de euro, de la stat, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si International Finance Corporation. Grupul austriac si-a majorat ulterior participatia la 69,17%, prin preluarea de actiuni detinute de salariatii BCR. In noiembrie 2009, grupul austriac a interpus in relatia sa de actionar majoritar al BCR doua vehicule cu statut juridic de SRL infiintate in Austria, EGB Ceps Beteilungen GmbH si EGB Ceps Holding GmbH. Societatea din urma detine in prezent 69,4% din actiunile BCR.

O participatie de 30,11% se afla pentru moment in proprietatea celor cinci societati de investitii financiare (SIF).


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri