Sistemul bancar si-a imbunatatit semnificativ rata de provizionare odata cu trecerea la sistemul international de raportare financiara (IFRS), eliberand circa o treime (2,3 miliarde euro) din provizioanele constituite dupa regulile contabile romanesti, potrivit datelor raportate de banci, scrie Mediafax.
In prima luna a anului, bancile au inregistrat o crestere a provizioanele calculate dupa prevederile RAS la peste 32 de miliarde lei, comparativ cu un nivel de 30,6 miliarde lei la finele lunii decembrie.

Calculate insa dupa standardele IFRS, aplicabil de catre toate bancile de la 1 ianuarie 2012, provizioanele au insumat la sfarsitul lunii ianuarie aproape 22 de miliarde lei.

"Din datele centralizate pentru finele lunii ianuarie rezulta o scadere de circa 10 miliarde de lei, surplus care nu afecteaza insa indicatorii de prudentialitate, pentru ca banca centrala a constituit filtre de impact. Nu vorbim astfel de o imbunatatire artificiala a solvabilitatii bancilor", a declarat directorul general al Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza.

Principala diferenta intre provizionarea pe RAS si cea din IFRS consta in gradul de acceptare a garantiilor. Daca in cazul IFRS provizionul este calculat scazand din suma ramasa de rambursat garantia la valoarea de piata, reglementarile in vigoare pana la finele anului trecut permiteau bancilor sa-si diminueze expunerea cu doar 25% din valoarea garantiei.

Scaderea pe sistem este in linii mari apropiata estimarilor realizate individual de marile banci comerciale.

De exemplu, BRD-Groupe Societe Generale a anuntat anterior ca va elibera din provizioane circa 1,5 miliarde lei (350 milioane euro) prin trecerea la IFRS, soldul acestora coborand de la 3,7 miliarde lei la 2,2 miliarde lei.

Bancile pot sa pastreze disponibilitatile eliberate in conturi de rezerva, sau sa le contabilizeze ca profit de distribuit, caz in care sumele sunt impozitate.

Sistemul bancar a inregistrat anul trecut o pierdere de aproape 430 de milioane lei (100 de milioane de euro), fata de un rezultat negativ de 516 milioane lei in 2010, reusind sa recupereze in ultima luna din anul precedent peste 400 de milioane lei.

Sumele eliberate in ianuarie acopera de zece ori intreaga pierdere cumulata pe ultimii doi ani, iar daca ar fi tratate de catre toate bancile ca profit distribuibil ar rezulta cel mai mare castig anual din istoria sistemului.

Dupa primele 11 luni de anul trecut, sistemul raporta o pierdere de aproape 900 de milioane lei ( peste 200 milioane euro), dar in decembrie a recuperat aproape jumatate din rezultatul negativ.

Evolutia din ultima luna a anului trecut pare sa fie in principal rezultatul diminuarii provizioanelor, care au coborat cu 400 de milioane de lei, de la 31 de miliarde lei la 30,6 miliarde lei. Pe ansamblul anului trecut, provizioanele au crescut cu 7 miliarde lei.

Concomitent, activele bancare nete au urcat in decembrie 2011 cu 4%, atingand un nou varf, de 354 miliarde lei, reprezentand aproape 65% din PIB.

Bancile au continuat in 2011 o restructurare timida a activitatii, prin disponibilizarea a 1.000 de salariati (1,5% din total), cea mai importanta restangere fiind observata, insa, in decembrie, cand au iesit din sistem 350 de angajati, adica mai mult de o treime din reducerea anuala.

Sistemul bancar a incheiat 2010, pentru prima data din 1999, cu pierdere neta de 516 milioane lei (date rectificate), comparativ cu un castig net cumulat de 815 milioane lei in 2009, in conditiile in care 20 de banci au inregistrat profit, iar 22 de institutii de credit au avut rezultate negative.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri