Euro trebuie sa ajunga la paritate cu dolarul, in scopul de a readuce economiile de la periferia Europei pe crestere, a precizat economistul Nouriel Roubini, cunoscut ca „Dr. Doom” pentru predictiile sale pesimiste, intr-un interviu pentru CNBC.
„Zona euro are nevoie de o depreciere reala a monedei unice la periferie pentru a reusi sa restaureze cresterea si sa-si imbunatateasca balanta externa si competitivitatea”, a punctat Roubini.

In prezent, euro se tranzactioneaza la un nivel de 1,3336 dolari/euro, in urcare cu 0,29%, in ciuda crizei prin care trece zona euro.

In Romania, o depreciere a monedei unice fata de dolar, nu inseamna ca euro va pierde teren si in fata leului. Cu toate acestea, o inrautatire in continuare a situatiei economice in zona euro ar putea conduce la o depreciere a leului inclusiv fata de euro.

In schimb, in conditiile in care cursul leu-euro este stabil, atunci moneda nationala se va deprecia in raport cu dolarul, ceea ce va conduce la majorari de preturi, in special in domeniul carburantilor.

Banca Nationala a Romaniei a publicat astazi un curs de 4,3791 lei/euro, nivel aproapiat de maximul istoric atins la inceputul saptamanii trecute. Leul s-a apreciat in raport cu dolarul cu 1,8 bani, pana la 3,2805 lei/dolar.

Roubini a spus ca pietele sunt „schizofrenice” in aceasta perioda, intrucat nu se pot hotari daca sa recompenseze sau sa penalizeze tari precum Spania sau Italia pentru planurile lor de austeritate.

„Exista acest cerc vicios in care deficitul trebuie redus, insa masurile de austeritate adancesc recesiunea. Fara o crestere economica, reactia social-politica va deveni coplesitoare pentru unele guverne”, a adaugat „Dr. Doom”.

Mai multi analisti impartasesc opinia lui Roubini legata de cresterea economica, preconizand ca zona euro va intra in recesiune in a doua parte a anului. Tarile PIIGS (Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia si Spania) inca provoaca ingrijorari, pietele fiind cu ochii pe grevele din Spania, in conditiile in care guvernul trebuie sa anunte astazi cum va fi finantat bugetul de stat.

Infuziile de capital realizate de Banca Centrala Europeana (BCE), care au contribuit la cresterea pietelor europene in acest an, reprezinta doar masuri pe termen scurt, a aratat Roubini.

„Procesul dureros de reducere a datoriilor va continua”, a avertizat acesta.

Economistul a mai spus ca BCE se afla „aproape de limita” a ceea ce se poate face pentru stimularea economiilor europene.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri