Data de 16 martie va consemna desemnarea consultantului juridic al Fondului Proprietatea. Cele 12 case de avocatura vor depune ofertele pe 15 martie, a declarat presedintele Fondului, Nicolae Ivan. Castigatorul va fi desemnat in urma unei licitatii publice internationale. Consultantul trebuie sa aiba experienta in constituirea unui fond de amploarea "Proprietatea".

Ivan a afirmat ca la selectie vor participa probabil 12 case de avocatura: Berwin Leighton Paisner LLP, Crowell Moring, Norton Rose, Clifford Chance, Eversheads LLP, Linklaters, The Latern Corporation Limited, Shearman & Sterling LLP, Law Office of Joan Leopold, Freshfields Bruckhaus Deringer, Allen&Overy, Salans. Potrivit presedintelui Fondului, oferta financiara va avea cea mai mare pondere in punctajul final, dar nu a dorit sa mentioneze procentul. Consultantul juridic international va redacta caietul de sarcini pentru managerul de fond (societatea de administrare) si va organiza licitatia pentru selectia acestuia. De asemenea, va organiza o serie de conferinte care vor anunta lansarea Fondului pe piata si va oferi consultanta pentru toate negocierile in care Fondul va fi implicat.

Propunerea de listare, la jumatatea lui aprilie

Ivan estimeaza ca, pana la mijlocul lunii aprilie, va fi prezentata Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) propunerea de listare a Fondului la Bursa de Valori Bucuresti. "Nu stim care va fi raspunsul CNVM. Suntem optimisti. Nu exista elemente care sa ne faca sa credem ca nu vom fi in stare sa ne respectam angajamentele", a mentionat Ivan. Creat in 2005 ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate, Fondul Proprietatea a devenit operational, ca societate pe actiuni inregistrata la Registrul Comertului, pe 29 decembrie 2005.

Fondul are in portofoliul sau actiuni la 114 companii romanesti, capitalul sau social fiind la momentul prezent de 3,9 miliarde euro. Fondul va fi listat la Bursa de Valori Bucuresti si la o Bursa internationala.

Numarul persoanelor care au cerut despagubiri in schimbul imobilelor nationalizate este estimat la circa 120.000 solicitanti, fara ca dosarele sa fie solutionate in totalitate. Fondul va functiona pentru o perioada de zece ani, cu posibilitate de prelungire. Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) a fost desemnata in luna ianuarie castigatoarea licitatiei pentru derularea operatiunilor comerciale ale Fondului Proprietatea. Astfel, actiunile Fondului vor fi distribuite catre titularii titlurilor de despagubire prin reteaua CEC.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri