In varianta in care salariatii se vor buluci sa vinda, OMV va interveni si va cumpara. Nu se stie la ce pret o va face, dar anuntul de ieri poate duce, pe termen scurt, la o crestere a cotatiilor.
In cazul in care salariatii Petrom care vor deveni actionari dupa achizitionarea pachetului de 8% vor vinde in bloc actiuni, OMV va interveni si va cumpara, pentru a evita o scadere accentuata a cotatiei actiunilor Petrom.

Intentia actionarului majoritar al companiei petroliere romanesti a fost facuta publica duminica, de catre ministrul Economiei, Codrut Seres. OMV are in vedere ca, in momentul in care piata devine prea lichida, sa aiba fonduri disponibile pentru a cumpara de pe piata, inaintea altora, aceste actiuni, a spus Seres, intr-un interviu acordat agentiei Mediafax. El a mai precizat ca a avut discutii, pe aceasta tema, la Viena, cu presedintele grupului OMV, Wolfgang Ruttenstorfer.

Pretul e de trei ori mai mic

Amintim ca, potrivit legii de privatizare a companiei petroliere romanesti, salariatii si pensionarii Petrom au dreptul sa cumpere 8% din actiunile companei, la un pret de 5,25 eurocenti/actiune, pret de circa trei ori mai mic decit cotatia actuala a titlurilor SNP de la Bursa.

Initial, s-a vehiculat ideea ca actiunile sa poata fi cumparate prin Asociatia Salariatilor din Petrom, condusa de liderul sindical Liviu Luca, printr-un credit de la o banca internationala, urmind ca, dupa vinzarea actiunilor, sa fie distribuiti bani salariatilor prin intermediul bancii. Ulterior insa, premierul Tariceanu si mai apoi ministrul Seres au anuntat ca actiunile vor fi vindute direct salariatilor, fara sa se mai apeleze la acel intermediar.

Plus 5%

A aparut asadar temerea fireasca a unei caderi a cotatiilor: pe Bursa este tranzactionat acum un pachet de 6% din capitalul Petrom. In varianta in care salariatii vor cumpara pina la 8% din capital, multi ar putea opta pentru o vinzare imediata (risc recunoscut chiar de Seres) care sa le aduca un cistig imediat, dar pretul ar fi urmat sa scada. De aceea, anuntul facut de OMV reprezinta de fapt intentia actionarului majoritar de a sustine cotatia titlurilor SNP. OMV nu doreste sa-si majoreze participatia.

Targetul este sa nu scada pretul. SNP are o pondere importanta in actiunile grupului OMV. Pretul actiunilor OMV reactioneaza la fluctuatiile negative ale actiuniii Petrom, a explicat intentia austriecilor Iulian Panait, de la agentia de consultanta in brokeraj KTD Invest. In mod normal, ar trebui ca pretul actiunilor sa creasca cu moderatie, pentru ca acest anunt neutralizeaza efectul negativ al celui privind vinzarea directa a actiunilor catre salariati. Ar putea fi o crestere cu 5%, pina la circa 6.200 de lei actiunea, a explicat Panait.

La rindul lui, si Marius Plugaru de la SSIF Iebatrust crede ca actiunile SNP vor cunoaste, pe termen scurt, o apreciere, dar spune ca, pentru companie in sine si pentru piata de capital, ar fi indicat ca nu OMV sa cumpere aceste actiuni. Marile fonduri de investitii nu au venit la Petrom pentru ca free-float-ul (actiunile libere - n. red.) era prea mic. Acum ar fi fost posibilitatea ca el sa fie mai mare, daca OMV nu ar cumpara, spune Plugaru.

Fara actionari puternici

Anterior, pentru ca si OMV, si cei care detin acum actiuni SNP sa fie linistiti, s-a discutat despre intentia introducerii unei interdictii, pe termen de pina la trei ani, de vinzare a actiunilor care vor fi cumparate de salariati. Potrivit ultimei declaratii a lui Seres, aceasta nu va fi instituita. Pentru ca OMV sa nu vada actiunea Petrom prea jos, va trebui asadar sa plateasca (cel mai probabil va stabili o limita inferioara de fluctuatie a cotatiei SNP, la care ar incepe sa cumpere), dar achizitia poate avea si o alta miza: aceea de a evita sa dea explicatii in legatura cu managementul Petrom.

Prin achizitia de titluri de la un actionariat disipat, grupul austriac evita concentrarea actiunilor in mina unor investitori care ar fi putut deveni semnificativi si care ar putea influenta deciziile din Consiliul de Administratie al companiei petroliere. Cu alte cuvinte, OMV nu are motive ca sa-si doreasca alti actionari puternici la Petrom.

Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=5080&art=12205&cHash=89e750cb50

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri