Cele 3,75 miliarde de euro platite de Erste pentru pachetul majoritar de actiuni al BCR plaseaza tranzactia pe locul sase in topul achizitiilor europene in domeniu, precizeaza un studiu al PricewaterhouseCoopers.

Acelasi material remarca faptul ca fuziunea dintre HVB Romania si Banca Tiriac a fost una dintre cele mai valoroase tranzactii din Europa Centrala si de Est. Achizitia se situeaza pe locul cinci in topul tranzactiilor incheiate in Europa Centrala si de Est. Bank Austria Creditanstalt, divizia pentru Europa Centrala a HVB, a preluat un pachet de 50,1% din actiunile noii banci, valoarea tranzactiei fiind de 248 milioane de euro.

Cea mai importanta tranzactie pe piata de profil europeana a fost achizitia bancii germane HVB de catre italienii de la UniCredit, pentru 15,4 miliarde de euro. In top se mai situeaza preluarea Reunione Adriatica di Sicurta de catre Allianz pentru suma de 5,7 miliarde euro si achizitia firmei suedeze Skandia de catre Old Mutual pentru 4,8 miliarde euro.

Mutare inspirata pentru Erste

Potrivit firmei de consultanta, pretul platit de banca austriaca pentru preluarea BCR reflecta avantajele pe care Erste Bank le va avea prin aceasta tranzactie, respectiv o expunere mare pe o piata in crestere, preluarea unei retele de peste 300 de sucursale, a 2,5 milioane de clienti persoane fizice si 300.000 de clienti corporatisti. In momentul initierii procesului de privatizare reprezentantii bancii austriece au declarat ca BCR reprezinta un "obiectiv strategic", fiind una dintre ultimele sanse pentru preluarea unei banci importante din Europa Centrala si de Est.

Cea mai mare valoare din Europa Centrala si de Est

Privatizarea BCR se afla pe prima pozitie in topul celor mai mari achizitii si fuziuni de pe piata serviciilor financiare in regiunea care cuprinde Europa Centrala si de Est si Rusia si pe locul patru in clasamentul tranzactiilor transfrontaliere.

Pe parcursul anului 2005, tranzactiile in domeniul serviciilor financiare din Europa Centrala si de Est au insumat 7,8 miliarde de euro, comparativ cu doar 0,5 miliarde de euro in anul precedent. Cele mai mari tranzactii, respectiv preluarea BCR de catre Erste Bank si a Hansabank din Estonia de catre FoereningsSparbanken din Suedia pentru 1,7 miliarde de euro reprezinta 70% din total, ceea ce reflecta potentialul de crestere al bancilor din regiune.

Sezonul preluarilor

Pe ansamblu, studiul PwC arata ca in anul 2005 activitatea de pe piata serviciilor financiare a crescut semnificativ comparativ cu 2004 din punct de vedere al valorii, precum si al numarului de tranzactii. Valoarea tranzactiilor a fost de 78,9 miliarde de euro, sectorul serviciilor financiare ocupand locul doi intre cele mai active sectoare, dupa energie.

Aceasta reprezinta o crestere de 73% fata de valoarea tranzactiilor de pe piata serviciilor financiare inregistrata in 2004, respectiv 44,8 miliarde de euro. Tranzactiile transfrontaliere reprezinta 62% din totalul achizitiilor si fuziunilor din Europa, iar sectorul bancar a fost cel mai atractiv sector al serviciilor financiare, insumand 61% din totalul tranzactiilor.

Desi Germania si Italia au inregistrat cele mai mari investitii transfrontaliere, cu 16 miliarde de euro si, respectiv, 10 miliarde de euro, aceasta activitate a fost extrem de importanta in toata Europa. Scandinavia, Romania, Olanda, Marea Britanie si Irlanda au inregistrat tranzactii transfrontaliere de peste trei miliarde de euro, iar Estonia si Turcia mai mult de un miliard de euro fiecare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri