Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a incheiat exercitiul financiar de anul trecut cu cele mai reduse cheltuieli anuale inregistrate de la infiintare, in contextul finalizarii procesului de restructurare si reformare a institutiei, fara insa ca diminuarea costurilor sa afecteze derularea activitatilor specifice, potrivit unei comunicari de presa a institutiei.

Volumul total al cheltuielilor a fost anul trecut de 120,7 milioane de lei, in scadere cu peste 18% fata de nivelul din 2014, potrivit executiei bugetare auditate de PricewaterhouseCoopers. Gradul de realizare a cheltuielilor a fost de 78% din nivelul bugetat. Cheltuielile de personal s-au diminuat anul trecut cu peste 21% fata de 2014, in conditiile implementarii unei organigrame mai simple, bazata pe un numar mai mic de trepte ierarhice, si reducerii numarului de angajati.

Misu Negritoiu (foto) ocupa pozitia de presedinte al ASF din luna mai a anului 2014. Potrivit declaratiei de avere, in perioada mai-decembrie 2014, Misu Negritoiu a incasat din salariu si din indemnizatia de membru executiv al Consiliului suma de 412.946 de lei, ceea ce inseamna 51.618 lei (aproximativ 11.600 de euro) pe luna.

Cheltuielile cu bunuri si servicii au scazut cu 3% comparativ cu 2014, doua capitole importante reprezentand contributia ASF in cadrul proiectului BSR de auditare a societatilor de asigurare si intretinerea bazei CEDAM prin care este tinuta evidenta politelor RCA. Cheltuielile de capital ale ASF au crescut anul trecut cu 282,5% ca urmare a contributiei la finantarea unui proiect al Autoritatii Europene pentru Valori Mobiliare si Piete (ESMA) privind noile standarde de tranzactionare MiFIR, a achizitiei de licente si softuri IT, precum si a instalarii unui nou sistem de securitate pentru accesul in sediu.

Pe de alta parte, investitiile pe 2015 au reprezentat numai 27% din suma bugetata, in principal din cauza intarzierilor survenite in cadrul procedurilor de achizitie publica aferente proiectelor de realizare a unei infrastructuri IT centralizate si de implementare a unui sistem modern de procesare a petitiilor de la consumatori – executia acestora fiind transferata in 2016. La capitolul venituri, executia bugetara pe 2015 a consemnat un volum total de 157,3 milioane de lei, in scadere cu 5,2% fata de 2014, pe fondul reducerii contributiilor entitatilor supravegheate. Gradul de realizare a veniturilor fata de nivelul bugetat a fost insa de 105%.

Contributia Sectorului Piata de Capital la veniturile ASF a scazut anul trecut cu peste 35% ca urmare a volumului redus al tranzactiilor bursiere, a diminuarii numarului si volumului ofertelor publice de cumparare/preluare, precum si a reducerii drastice, cu pana la 75%, a comisioanelor, tarifelor si taxelor aferente reglementarii si supravegherii pe piata de capital, operate incepand cu 1 ianuarie 2015. Veniturile din tranzactiile derulate pe pietele reglementate si pe sistemele alternative au scazut cu aproape 50%, iar veniturile din valoarea ofertelor publice de vanzare, dar si de cumparare/preluare au scazut cu peste 90% in absenta derularii unor oferte semnificative.

Contributiile Sectorului Asigurari si a Sectorului Pensii Private au crescut anul trecut cu 27% si, respectiv, cu 17%, inclusiv datorita recuperarii unor restante din 2014. Drept urmare, incepand cu 1 ianuarie 2016, Autoritatea a redus cu 20% cota asupra primelor brute incasate pentru RCA si cu 50% cota din valoarea activului net al fondurilor de pensii facultative. Relaxarea obligatiilor financiare ale fondurilor de pensii din Pilonul III a venit dupa ce de la inceputul lui 2015 fusese redusa cu 21% cota din contributiile brute incasate de fondurile de pensii din Pilonul II.

Controlul strict al costurilor, dar si nerealizarea unor proiecte de investitii reportate pentru 2016 au condus la inregistrarea in anul 2015 a unui excedent de 36,5 milioane de lei, comparativ cu executia bugetara a anului 2013 - incheiata cu un deficit curent de aproape 10 milioane de lei, si respectiv cea a anului 2014 - incheiata cu un excedent de peste 18 milioane de lei.

ASF se finanteaza integral din venituri proprii extrabugetare, potrivit OUG nr. 93/2012 aprobata prin Legea nr. 113/2013 si OUG nr. 94/2013 aprobata prin Legea nr. 148/2015 privind infiintarea, organizarea si functionarea ASF. Nivelul veniturilor din activitatea de reglementare, autorizare si supraveghere a entitatilor din pietele financiare non-bancare a fost stabilit prin: Legea nr. 32/2000, Regulamentul CNVM nr. 7/2006 si Normele CSSPP nr. 7/2008 si nr. 8/2008 integrate in mod unitar incepand din 1 ianuarie 2015 in Regulamentul ASF nr. 16/2014.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri