Banca Nationala a Romaniei va avea pierderi si in anul 2006, insa se vor mentine sub nivelul celor de anul trecut, deoarece costurile de sterilizare a excesului de lichiditate au depasit veniturile din administrarea rezervei internationale
"Datele pe care le avem la noua luni ne indica o pierdere si in acest an, din cauza sterilizarii. Noi ne-am bucura sa gasim lichiditate in piata", a afirmat, citat de NewsIn, Dijmarescu, la seminarul EU-Cofile, organizat de Alpha Bank. Prezent la seminarul de la Sinaia, prim viceguverantorul bancii centrale, Florin Georgescu, a precizat ca pierderea va fi sub jumatatea celei de anul trecut.

Potrivit lui Dijmarescu, castigurile Bancii Nationale a Romaniei (BNR) din administrarea rezervei internationale se ridica, pe primele zece luni din 2006, la 454 de milioane de euro (fara banii obtinuti din privatizarea Bancii Comerciale Romane), spre deosebire de anul trecut cand se cifrau la 312 milioane de euro.

Spre deosebire de anii precedenti, in 2006 operam si cu plasamente pe unitati private, dar conform mandatului nu avem voie sa mentinem mai mult de 15% din rezerve catre unitati private, iar dintre acestea 10% pot fi plasate in obligatiuni garantate, a spus viceguverantorul.

"Lucrurile se desfasoara dupa principiul maximei securitati", a afirmat Dijmarescu.Oficialul BNR a adaugat ca, in cazul in care costurile de sterilizare vor scadea, castigurile rezultate din administrarea rezervei internationale vor reprezenta principalul element in favoarea bugetului bancii centrale.Dijmarescu a spus ca in eventualitatea in care rezerva internationala a Romaniei va ajunge la 20% din PIB, exista posibilitatea administrarii rezervelor de catre un management extern.

Pe de alta parte, viceguvernatorul a afirmat ca rezerva de aur a Romanei, care insumeaza echivalentul a 1,6 miliarde de euro, este practic intangibila, in timp ce alte state renunta treptat la aceasta forma de rezerva.

"La noi exista o optiune mai rezervata in privinta aurului, din cauza Parlamentului si a opiniei publice. Stocul de aur este intangibil, singurele diminuari fiind facute din cauza despagubirii unor persoane deposedate dupa 1945, dar aceasta cantitate este insignifianta", a declarat Dijmarescu. El a mai spus ca la BNR exista 15 oameni care se ocupa de administrarea rezervei.

Structura optima a rezervei valutare este de minim 65% rezerve in euro, maxim 70% euro, si minim 25% dolari americani, maxim 30% dolari americani, conform viceguverantorului. "in acest moment, este in castig plasamentul in titluri de valoare si mai putin in depozite. Banca centrala investeste doar in obligatiuni notate cu cel putin ratingul AA-, de catre agentiile de rating internationale", a spus Dijmarescu.

El a precizat ca datoria Romaniei este mare dar nu exagerata, deoarece daca se scad rezervele minime obligatorii atrase de la banci si conturile trezoreriei, rezerva internationala reuseste sa acopere sase luni de importuri si un an de datorie pe termen scurt. Acceptiunea de siguranta este de un an acoperire pe termen scurt, in timp ce optimul este de doi ani, a precizat Dijmarescu.

Banca Nationala a Romaniei a avut anul trecut o pierdere bruta de 832 de milioane de euro, potrivit bilantului oficial.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri