Gradul de intermediere financiara al economiei romanesti va fi de circa 25% din produsul intern brut (PIB) la finalul lui 2006 si reprezinta mai putin de un sfert din gradul de intermediere financiara din UE, care era de 103,9% din PIB in 2005, potrivit guvernatorului Mugur Isarescu
"Cu toate ca sistemul financiar s-a dezvoltat si intarit, Romania este inca in urma celorlalte tari din Europa Centrala si de Est in ceea ce priveste intermedierea financiara. Nivelul estimat, la finele anului 2006, este de circa 25% din PIB, comparativ cu 52,2% din PIB pentru noile state membre ale UE si, respectiv, 103,9% din PIB, la nivelul zonei euro in 2005", a spus Mugur Isarescu.

"Sistemul bancar este stabil si capabil sa absoarba socurile. Capitalizare bancara este semnificativa, fiind de peste 20% comparativ cu 8%, nivelul de capitalizare bancara la nivel mondial, iar creditele restante si indoielnice reprezinta mai putin de 1% din totalul creditelor", a mai afirmat Isarescu.

Potrivit guvernatorului BNR, lichiditatea bancara in Romania este ridicata, mult deasupra nivelurilor minime obligatorii. "Sectorul institutiilor financiare non-bancare (IFN) este subdezvoltat, insa poseda un potential de crestere considerabil. Riscurile sistemice sunt mici, avand in vedere dimensiunile reduse ale sectorului", a adaugat Isarescu.

Masurile 'neortodoxe' au limitat efectele intrarilor de capital

Masurile "neortodoxe" luate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) au limitat amploarea impactului intrarilor de capital asupra stabilitatii financiare si a preturilor, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Temperarea expansiunii creditului neguvernamental atenueaza fenomenul de supraincalzire a economiei, ceea ce contribuie la reducerea presiunilor inflationiste si la limitarea dezechilibrului extern", a argumentat Isarescu, citat de NewsIn.

Masurile luate de BNR au vizat si temperarea ritmului de crestere a creditului in valuta, ceea ce a impiedicat sporirea vulnerabilitatii bancilor la fluctuatiile cursului de schimb al monedei nationale, potrivit guvernatorului. El a aratat ca, in cele din urma, aceasta decizie a asigurat evitarea unei majorari a volumului de credite neperformante. "Masurile neortodoxe pe care BNR le-a adoptat in anii 2005 si 2006 au fost eficace pe termen scurt, asigurand concilierea intre stabilitatea financiara si cea a preturilor", a spus Isarescu.

Ceea ce Isarescu numeste "masuri neortodoxe" sunt o serie de decizii de politica monetara, care au ingustat spatiul de manevra al bancilor si au limitat accesul populatiei la credite.

Banca centrala a majorat, la sfarsitului lunii iunie a anului curent, rata de constituire a rezervelor minime obligatorii de la 16% la 20% pentru lei. in luna februarie, banca centrala a majorat rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta de la 35% la 40%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri