Banca Nationala a Romaniei (BNR) va introduce din 2007 criterii noi de clasificare a creditelor de catre banci si institutii financiare si, respectiv, de constituire a provizioanelor de risc, in baza acordului de capital Basel II, au declarat surse din banca centrala.
BNR a emis proiectul de modificare a Regulamentului nr. 5/2002, privind clasificarea creditelor si plasamentelor, precum si constituirea, regularizarea si utilizarea provizioanelor specifice de risc de credit, care va fi supus dezbaterii publice pana pe 31 decembrie 2006.

"Va fi o schimbare fundamentala pentru ca vom avea o alta conceptie la incadrarea creditelor acordate de institutiile financiare, in acord cu principiile acordului de capital Basel II", au declarat surse din BNR, dupa cum informeaza NewsIn.

Creditele si plasamentele vor fi clasificate in cinci categorii, in functie de intarzierile de plata fata de scadenta convenita in contractele de creditare. Astfel, categoria standard include credite restante cu o perioada de 0-15 zile de la scadenta. Categoria "in observatie" are intarzieri intre 16 si30 de zile de la scadenta), "substandard" are intarzieri in intervalul 31-50 zile de la scadenta.

Creditul "indoielnic" are intarzieri intre 51-90 zile de la scadenta)si "pierderea" are intarzieri de minimum 91 de zile de la scadenta. Aceste reglementari nu se aplica nici creditelor acordate de institutiile de credit altor institutii de credit si nici plasamentelor constituite la acestea. in cazul in care s-au initiat proceduri judiciare, creditele incadrate in aceste categorii se trec pe pierdere. imprumutatorii vor proceda la scoaterea in afara bilantului, iar fondurile de garantare a creditelor vor evidentia in conturi analitice distincte in afara bilantului, sumele aferente unui credit sau unui plasament in cazul in care una din sumele respective inregistreaza un serviciu al datoriei mai mare de 360 de zile.

Clasificarea creditelor si, dupa caz, a plasamentelor se face prin aplicarea simultana a criterilor stabilite de BNR, conform principiilor Basel II. in cazul institutiilor de credit se va tine cont de perioada scursa de la scadenta (serviciul datoriei), performanta financiara si initierea de proceduri judiciare. in cazul institutiilor financiare nebancare, criteriile care se vor aplica sunt data scursa de la scadenta si initierea de proceduri judiciare. Institutiile financiare nebancare ce deruleaza activitatile de creditare clasifica angajamentele de garantie acordate imprumutatorilor intr-o categorie cu cel mult o treapta superioara celei in care sunt incadrate de imprumutator creditele garantate.

Institutiile de credit vor trebui sa clasifice creditelor acordate clientelei din afara sectorului institutiilor de credit, creditele acordate altor institutii de credit si a plasamentelor constituite la acestea si, respectiv, sa constituie, sa regularizeze si sa utilizeze provizioanele specifice de risc de credit. in cazul institutiilor financiare nebancare, noul regulament prevede clasificarea creditelor acordate, precum si constituirea, regularizarea si utilizarea provizioanelor specifice de risc de credit.

Creditele acordate de institutiile financiare unui debitor sau plasamentele constituite la acesta se incadreaza intr-o singura categorie de clasificare, pe baza principiului declasarii prin contaminare, respectiv prin luarea in considerare a celei mai slabe dintre categoriile individuale de clasificare. Toate garantiile emise de institutiile financiare nebancare in relatia cu acelasi debitor, indiferent de imprumutator, se clasifica in aceeasi categorie.

"Institutiile financiare vor constitui sau vor regulariza lunar provizioanele specifice de risc de credit aferente creditelor si, dupa caz, plasamentelor evidentiate in sold la finele lunii respective, prin includerea pe cheltuieli sau prin reluarea pe venituri, indiferent de rezultatul financiar al perioadei inregistrat", potrivit proiectului BNR. imprumutatorii vor constitui, vor regulariza si vor utiliza provizioanele specifice de risc de credit, utilizand moneda de exprimare a creditelor si/sau a plasamentelor pe care le corecteaza.

Noul regulament se aplica institutiilor de credit persoane juridice romane si sucursalelor din Romania ale institutiilor de credit din state terte si, in mod corespunzator, institutiilor financiare nebancare persoane juridice romane si sucursalelor din Romania ale institutiilor financiare nebancare din state terte inscrise in Registrul general deschis la Banca Nationala a Romaniei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri