Investitiile in Romania ale fondurilor private equity se vor majora in perioada urmatoare, susinut de optimismul datorat aderarii la UE, insa ritmul de crestere va fi influentat de maturitatea intermediarilor si stabilitatea cadrului legislativ, au declarat pentru NewsIn, specialisti din domeniu
Investitiile fondurilor de tip private equity vor creste in urmatorii ani, insa acestia au pareri diferite cu privire la procentul de crestere. Directorul de investitii al GED Capital Development, Francisc Bodo, a declarat ca se asteapta ca investitiile in companii inchise private sau "private equity" sa creasca in perioada urmatoare. El se asteapta la o suma de 2-3 miliarde euro alocata Romaniei pentru investitii private equity in urmatorii cinci ani. "Asta inseamna ca ar fi 400-600 milioane euro pe an, adica de 8-10 ori mai mare fata de cea de anul trecut".

Vicepresedintele Enterprise Investors (EI), Cristian Nacu, este de alta parere. Desi Nacu vede o crestere a pietei, aceasta nu va fi atat de pronuntata. "Eu cred ca fiecare fond si-a mai strans bani si probabil ca 2007-2008 va fi o perioada de multe achizitii", a precizat reprezentantul EI. Totusi, cresterea plasamentelor fondurilor de investitii private equity nu va fi semnificativa. "Un fond ca noi face doua sau trei tranzactii pe an. Cifra va fi probabil mai mare, insa nu semnificativ".

Dan Barbulescu, seful diviziei de cercetare a Bucharest Equity Research Group este de parere ca afluxul pe acest sector va creste, sustinut si de optimismul generat de aderarea la UE. "Subdezvoltarea acestui sector este explicata prin cadrul legislativ si reforma justitiei", adaugat Barbulescu.

Reprezentantul GED a mentionat ca "acum zece ani, tranzactiile se faceau in mod direct. Intreprinzatorul care vroia parteneri si bani intra in legatura cu fondurile, adica erau dealuri personalizate". El a spus ca, in ultima perioda, piata s-a complicat. "Intr-un fel sau altul, piata a generat intermediari, insa acestia sunt de putina vreme pe piata", a explicat directorul de investitii al GED Capital. Lipsa de experienta a acestor intermediari ar putea fi un impediment pentru dezvoltarea investitiilor de acest tip.

Totusi, Bodo considera ca nu este un lucru alarmant. "Si in Spania era la fel acum 25 de ani. Acolo ai acum specialisti in private equity vechi de 10-15 ani. In Romania, inca nu exista acest lucru", a mai spus el. "Este normal sa fie asa, toate tarile au trecut prin aceasta faza. La ora actuala intermediarii din Romania nu sunt suficient de maturi".

Deoarece piata va creste, intermediarii vor fi nevoiti sa se maturizeze foarte repede pentru a oferi satisfactie pe termen lung, a aratat Bodo. Aderarea la UE nu a reprezentat un salt, iar companiile din piata simt presiuni asupra costurilor de management si forta de munca. "Noii jucatori care intra acum pe piata recruteaza management, iar jucatorii vechi resimt momentul aderarii pe costurile mai mari cu managementul si cu forta de munca. Asta este doar inceputul", a spus directorul GED.

Un raport al Emerging Markets Private Equity Association arata ca in 2006, in Romania, au existat "cel putin trei tranzactii in valoare de 50 milioane dolari", insa "aceasta suma este usor incorecta", potrivit directorului de investitii al administratorului spaniol GED Capital Development, Francisc Bodo. "Cifra exacta, dupa calculele noastre, este de 60 milioane euro", a declarat Bodo. Trei tranzactii au fost facute, anul trecut, de administratorii de fonduri de investitii GED, Enterprise Investors si Oresa Ventures. Investitiile straine directe au fost de 9,1 miliarde euro, asadar ponderea private equity este disproportionat de mica", a spus Bodo.

Totusi, cifra mica inregistrata anul trecut la achizitii private equity ale fondurilor nu este "surprinzatoare". "Nu sunt chiar asa de multe oportunitati pe piata", a aratat Nacu. "Nu sunt chiar atatia jucatori. Mai sunt alti doi-trei jucatori noi", a spus reprezentantul EI. Anii 2005 si 2006 au reprezentat o perioada de iesirile a fondurilor din companiile romanesti, in care au investit in intervalul1997-1998.

Dan Barbulescu, seful diviziei de cercetare a Bucharest Equity Research Group, este de parere ca numarul investitiilor private equity de anul trecut ar putea fi mai mare. Totusi, volumul mic al afacerilor pe acest segment ar putea fi explicat de starea actuala a cadrului legislativ. Intr-o investitie de tipul private equity a unui fond exista un anumit risc de litigiu, a aratat Barbulescu.

Fondurile de investitii reprezinta o parte integranta a pietelor in curs de dezvoltare. "Noi oferim management consultativ", a declarat Bodo. Anul trecut a fost un an in care asteptarile au fost nerealiste, acest an va fi o fereasta de oportunitate pentru consolidare, iar 2008 va insemna un nou avans al gradului de competitivate al pietei, potrivit reprezentantului GED. "In 2009 am putea vedea primele victime, companii cu afaceri mai subtiri, ceea ce reprezinta o alta oportunitate pentru noi".

Anul trecut, 162 de fonduri de tip private equity, care investesc in pietele emergente din Asia, Europa de Est, America Latina, Orientul Mijlociu si Africa, au strans 33,2 miliarde dolari, cu 29% mai mult fata de 2005, potrivit unui raport al Emerging Markets Private Equity Association, publicat saptamana trecuta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri