Banca Europeana de Investitii (BEI) va lansa pe piata romaneasca, in luna aprilie, o emisiune de obligatiuni denominate in lei, si a desemnat ABN Amro ca agent de piata si consultant financiar.
"Valoarea emisiunii va fi una standard pentru un emitent cu rating AAA. Se asteapta ca maturitatea obligatiunilor sa constituie o noutate pentru piata locala a instrumentelor cu venit fix", se arata intr-un comunicat ABN Amro.

"Consideram ca obligatiunile emise de BEI vor avea o contributie pozitiva pe piata romaneasca, deoarece vor completa obligatiunile guvernamentale si vor oferi jucatorilor din piata modalitati atractive de diversificare a investitiilor", a opinat seful departamentului de piete de capital al BEI, Barbara Bargagli-Petrucci.

BEI a fost unul dintre cei mai mari imprumutatori strani din ultimii ani din Romania si a acordat credite in valoare de 4,9 miliarde de euro, cu incepere din 1993, pentru proiecte de infrastructura si pentru alte proiecte din sectoarele energetic, de sanatate si de educatie si pentru investitii in sectorul privat. BEI a finantat recent constructia unei fabrici de tratare a apelor reziduale la Bucuresti si a autostrazii Bucuresti-Constanta.

Stabilitatea economiei romanesti si fluxul masiv de investitii straine vor crea, in 2007, oportunitati de investitii pentru BEI, au declarat recent reprezentantii bancii. Institutia internationala a acordat anul trecut finantari de 679 milioane euro Romaniei. Dupa aderarea la UE, Romania va deveni actionar al bancii, urmand a avea un reprezentant in Consiliul Guvernatorilor si membrii in Consiliul Director. Astfel, Romania va contribui la capitalul subscris al BEI cu 42,3 milioane euro.

Alte institutii economice internationale au manifestat interesul de a se imprumuta in lei de pe piata de capital. Banca Mondiala a lansat anul trecut o emisiune de obligatiuni in lei cu o maturitate de trei ani, in valoare de 525 de milioane lei, cu o dobanda fixa de 6,5%, intermediata de casa de brokeraj Intrecapital Invest. Consultantul financiar si agentul de plata al operatiunii Bancii Mondiale este tot ABN Amro Bank Romania. Emisiunea Bancii Mondiale a fost listata pe Bursa de Valori Bucuresti.

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), alt mare investitor in Romania, va lansa, de asemenea, obligatiuni in lei. "Analizam datele pentru emisiunea de obligatiuni", a declarat, pentru NewsIn in luna februarie, directorul BERD Romania, Hildegard Gacek. Emisiunea va fi in lei si va fi echivalentul a aproximativ 100 milioane euro. Piata unde vor fi listate va fi decisa ulterior, in urma deciziei conducerii BERD. Banii obtinuti vor fi directionati finantarii activitatii BERD in Romania.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri