Cursul oficial afisat ieri de banca centrala, de 3,3388 lei/euro, reprezinta un maxim pentru moneda nationala din decembrie 2002 si marcheaza o depreciere a monedei europene cu 0,27% in raport cu leul fata de luni, ca urmare a lipsei de lichiditate de pe piata monetara, sustin bancherii
La deschiderea sedintei valutare de marti, un euro era tranzactionat cu 3,3320 lei, insa cursul a urcat in mai putin de o ora la 3,3300 lei/euro, ca urmare a profiturilor marcate de investitorii straini. Pana la mijlocul zilei, euro s-a stabilizat in jurul cursului de 3,34 lei, iar analistii se asteapta ca nivelul de tranzactionare sa se mentina intre 3,3400-3,3450 lei/euro pana la sfarsitul zilei, ca pe fondul temperarii aprecierii monedelor emergente.

"Maximul atins de leu fata de euro se datoreaza mai mult conjuncturii favorabile decat unor motive sustinute, motiv pentru care e putin probabil ca leul sa se mentina la acest nivel mai mult de cateva zile", a spus pentru NewsIn analistul Credit Europe Bank, Melania Hancila. Analistul a mai explicat ca ordinele de vanzare de valuta au venit in special pe fondul lipsei de lichiditate a unor banci.

Pentru moneda americana, banca centrala a afisat marti un curs oficial de 2,5133 lei/dolar, neatins din 17 noiembrie 2000. Marti, dolarul s-a depreciat cu 0,22% fata de luni. Pe pietele internationale, moneda americana s-a apreciat putin in prima parte a zilei, de la 1,3316 la 1,3272 dolari/euro , iar in jurul orei 14:00, ora Romaniei, moneda americana era cotata la 1,3285 dolari/euro.

Banca centrala a afisat in prima parte a zilei de ieri un nivel al dobanzii la depozitele atrase (BUBID) pentru o zi (overnight) de 13,38% pe an, fata de 12,31% in ziua precedenta, iar pentru depozitele overnight plasate (BUBOR), dobanda a urcat la 20,19% pe an, de la 17,19% pe an, cat era luni. Unele banci au accceptat sa plateasca, marti, dobanzi overnight de 25% pe an, ca sa isi poata completa necesarul de lichiditati pentru constituirea rezervelor minime obligatorii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri