Grupurile financiare grecesti vor pompa foarte multi bani in urmatorii trei ani pentru a-si asigura o felie mai mare din sistemul bancar romanesc. Daca in urma cu un an, cele sase banci elene prezente la noi detineau 11,5% din totalul activelor bancare din Romania, pentru 2010 grecii mizeaza pe rezultate remarcabile ca urmare a investitiilor masive in extinderea teritoriala.
Anul acesta, cei mai ambitiosi bancheri eleni vor fi cei de la Alpha Bank, Bancpost si Banca Romaneasca si, mai nou, Emporiki Bank care completeaza astfel un careu de jucatori care vor musca din bankingul local. Pe langa numele cu prezenta mai indelungata pe piata locala, se remarca si Pireaus Bank, Egnatia Bank si nou-intrata ATEBank.

Ultimii care si-au exprimat planurile de dezvoltare pe piata locala sunt elenii de la Emporiki Bank. Astfel, Emporiki Bank Romania, subsidiara romaneasca a bancii grecesti, si-a propus extinderea retelei teritoriale de la noua unitati in 2006 la 62 pana in 2008 si la 152 de unitati pana in 2011, potrivit planului de afaceri prezentat astazi de oficialii bancii elene.

Numarul de angajati ai Emporiki Bank Romania ar urma sa creasca de la 159 de persoane in 2006 la 1.473 pana in 2011, ceea ce inseamna o crestere de peste zece ori capitalului uman in patru ani.

Imprumuturile pe segmentul retail vor urca de la 18 milioane euro, cât erau In 2006, la 667 milioane euro In 2011, estimeaza banca, membra a grupului francez Credit Agricole. Cresterea anuala compozita pe acest segment este de 106%.

Creditarea pe segmentul companiilor va inregistra aproape o dublare de la an la In urmatorii cinci ani, estimeaza banca. Astfel, portofoliul de Imprumuturi destinate companiilor ar putea creste de la 41 milioane euro, cât era In 2006, la aproape 1,17 miliarde euro in 2011, in conditiile unei cresteri anuale de 95% pe acest segment.

La capitolul depozite, unde Emporiki a inregistrat in Romania anul trecut afaceri de 54 milioane euro, grupul vede o crestere anuala de 89% pe urmatorii cinci ani. Astfel, Emporiki Bank estimeaza ca portofoliul depozitelor va ajunge la o valoare de peste 1,3 miliarde euro In 2011.

Alpha Bank 2010 - 3.300 de angajati

In urma cu o saptamana, Alpha Bank, a doua mare institutie elena de credit, estima ca operatiunile desfasurate in regiunea sud-est europeana vor avea o contributie de circa 25% la castigul grupului pana in 2010, iar tara noastra va avea un rol important in dezvoltarea bancii.

In mod concret, Alpha Bank Romania a deschide pana la finele anului 2010 nu mai putin de 230 de sucursale pentru a-si majora reteaua teritoriala la 300 de unitati, a declarat la Bucuresti Demetrios Mantzounis, director executiv al grupului elen Alpha Bank.

Potrivit planului de afaceri, banca va avea la sfarsitul anului 2010 un numar de 3.300 de angajati, din care 900 in centrala bancii si 2.400 in teritoriu.

Alpha Bank Romania si-a propus sa majoreze ponderea creditelor de retail in totalul imprumuturilor acordate, de la 34% in 2006, la 44% in 2010, ceea ce inseamna o crestere de la 376 de milioane de euro la 2,9 miliarde de euro.

Grecii mizeaza pe o cota de piata la finele lui 2010 de 9% din piata creditelor, fata de 4% in prezent, si 5% din numarul de sucursale, in comparatie cu 1,5% la sfarsitul anului trecut.

NBG, focus pe cota de piata

De asemenea, grupul National Bank of Greece urmareste dublarea cotei de piata a Bancii Romanesti, a numarului de unitati deschise in Romania pana in 2009 si obtinerea a peste jumatate din profitul total al grupului elen din afara Greciei in urmatorii ani.

Planul de extindere al NBG pentru Banca Romaneasca prevede cresterea numarului de unitati deschise in Romania pana in 2009 la aproximativ 190, de la 76 de sucursale si agentii, cate avea banca la sfarsitul anului 2006. Potrivit reprezentantilor NBG, dezvoltarea va permite cresterea cotei de piata a Bancii Romanesti.

“Ne vom orienta in special pe cresterea organica si vom urmari mai putin marirea profiturilor", a mai spus Pechlivanidis, care a adaugat ca in anii urmatori profitul Bancii Romanesti va creste intr-un ritm mai lent fata de cel inregistrat in 2006.

Referitor la strategia de dezvoltare a bancii, directorul general al Bancii Romanesti, Andreas Maragkoudakis a spus ca aceasta este si va continua sa fie agresiva, din moment ce exista inca o mare parte a populatiei care nu beneficiaza de servicii bancare. Maragkoudakis a confirmat ca extinderea bancii vizeaza mediul urban. Potrivit acestuia, tinta pentru extindere a BR este reprezentata de orasele cu o populatie de peste 50.000 de locuitori.

Bancpost se concentreaza pe profit

Conform raportului publicat recent, reteaua totala de distributie a produselor Bancpost numara 189 de unitati la sfarsitul lui 2006, tinta pentru anul 2009 fiind de 370 de unitati, insa focusul va fi pe cresterea profitului.

Bancpost, a sasea banca din Romania din punct de vedere al activelor bancare, a afisat in 2006 un profit net de 25,5 milioane lei (7,2 milioane euro), datorat efectelor pozitive ale restructurarii, dupa ce in 2005, banca a inregistrat pierderi de 1,2 milioane euro.

Banca si-a mentinut cota de piata la un nivel de 4,5%, "exceptand creditele externalizate". Volumul total al activelor, respectiv 7,7 miliarde lei (aproximativ 2,3 miliarde euro echivalent) la sfarsitul lunii decembrie 2006, a marcat o crestere cu 46,8% fata de aceeasi perioada a anului 2005.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri