Senatorii au aprobat raportul negativ intocmit de Comisia de Buget Finante a Senatului pentru propunerea legilastiva de majorare a pragului de detinere la SIF-uri, de la 1% pana la 5%, invocand imaturitatea actionarilor
Membrii Senatului au aprobat cu majoritate de voturi raportul negativ intocmit de Comisia de Buget Finante pentru Legea 180, care reglementeaza ridicarea pragul de detinere la Societatile de Investitii Financiare (SIF) de la 1% cat e in prezent, pana la 5%.

"Aproband avizul, senatorii au respins proiectul legislativ. Principalul motiv a fost faptul ca piata de capital nu este inca pregatita pentru o crestere cu 4% a pragului de detinere la SIF-uri. exista foarte multi detinatori care nu sunt maturi din punct de vedere al pietei de capital si care nu si-ar fi putut fructifica detinerile", a declarat pentru NewsIn, Aron Ioan Popa, presedintele Comisiei Buget Finante a Senatului. Presedintele Comisiei Buget Finante a Senatului a adaugat ca o astfel de modificare ar duce la o mai mare concentrare in actionariatul celor cinci societati.

Initiativa legislativa urmeaza sa fie trimisa la Camera Deputatilor, care este camera decizionala. Proiectul de lege initiat de senatorul Ionut Popescu, prin care se modifica pragul de detinere la societatile de investitii financiare (SIF) de la 1% la 5% a primit, pe 21 martie, avizul Comisiei Juridice a Senatului.

Comisia Buget Finante a Senatului a respins, in data de 28 martie, propunerea legislativa de ridicare a pragului de detinere la societatile de investitii financiare, la 5%, pentru ca nu doresc crearea oportunitatii speculatiilor pe piata de capital, a mai spus Aron Popa. Initiativa fostului ministru de finante trebuie sa treaca de plenul Senatului pentru ca apoi sa fie transmisa Camerei Deputatilor, care este camera decizionala.

Pragul de detinere a actiunilor emise de catre Societatile de Investitii Financiare a fost majorat de la 0,1% la 1%, conform Ordonantei privind reglementarea unor masuri financiare, aprobata in sedinta de guvern din 14 iulie 2005.

Votul negativ la Senatului nu a avut influenta asupra actiunilor SIF

Respingerea proiectului de lege pentru modificarea pragului de detinere la Societatile de Investitii Financiare (SIF) de catre Senat nu a avut o influenta decisiva asupra evolutiei titlurilor financiare, iar corectia suferita este normala dupa cresterile bruste din ultima vreme, sustin brokerii.

"Votul senatorilor de miercuri nu a avut o influenta prea mare in piata, din cauza avizului negativ dat anterior de membrii Comisia de Buget Finante a Senatului", a declarat pentru NewsIn, Florin Ilie, director al departamentului de piata de capital al ING Bank. "Votul negativ dat de Senat pare sa nu afecteze semnificativ titlurile SIF in piata", sustin specialistii de la casa de brokeraj Prime Transaction.

"Evolutia de miercuri a titlurilor SIF este o continuare a corectiilor incepute in sedinta de luni la Bursa de Valori Bucuresti. Actiunile au crescut brusc si in timp scurt, dupa adunarile generale anuale ale actionarilor, iar astfel de sedinte de corectii sunt normale. Impactul votului din Senat a fost foarte mic, mai ales ca multi investitori au fost tentati sa isi marcheze profiturile, ceea ce a determinat o crestere a lichiditatii societatilor", a explicat Adrian Simionescu, directorul general al Finans Securities. "Votul Senatului confirma asteptarile pietei", sustine la randul sau Mihai Piscan, broker la Intercapital Invest.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri