Rata creditelor restante pe segmentul pentru populatie era, la sfarsitul lunii septembrie 2007, de 0,54% din totalul creditelor pe retail, inferioara fata de alte segmente, precum cel al firmelor, insa intr-o crestere mai accelerata de la inceputul anului, arata un raport al bancii centrale.
Volumul creditelor restante catre populatie era de aproximativ 340 milioane lei la sfarsitul lui septembrie, nivel cu 163% mai mare decat cel inregistrat la finalul aceleiasi luni din 2006, in conditiile in care totalul creditelor pe segmentul de retail ajunsese, dupa primele noua luni, la peste 18 miliarde euro.

Saltul inregistrat de rata imprumuturilor restante catre populatie de la inceputul acestui an, de la sub 4% in 2006, a fost determinat, in principal, de "diminuarea apetitului institutiilor de asigurare in a mai acoperi creditele de consum nerambursate", motiv pentru care bancile au inceput sa suporte o parte mai mare din pierderi.

"In septembrie 2007, 15% din creditele inregistrate in Centrala Riscurilor Bancare (CRB) erau garantate de societati de asigurare, comparativ cu 25% in decembrie 2006. Aceasta scadere ar putea fi explicata prin faptul ca, incepand cu ianuarie 2007, unele societati de asigurare au renuntat sa mai garanteze asemenea expuneri, pierderile depasind primele incasate. Ca urmare, bancile sunt cele care au inceput sa suporte direct riscul", se mai arata in raportul despre evolutia riscurilor populatiei din perspectiva stabilitatii financiare, publicat marti de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

In acest context, banca centrala spune ca este nevoie de o monitorizare mai atenta a capacitatii populatiei de a rambursa imprumuturile in urmatorii ani, din cauza unor factori precum cresterea cu 122% a volumului restantelor inregistrate in bilantul bancilor in septembrie 2007 fata de sfarsitul anului trecut si marirea numarului persoanelor restantiere pana la peste 330.000 in martie 2007.

Pe de alta parte, clasificarea creditelor dupa varsta debitorilor arata ca riscul de credit pentru sectorul bancar este atenuat, rezulta din acelasi studiu. "Creditele de mare valoare sunt concentrate la nivelul populatiei cu varste intre 30 si 40 de ani, iar gospodariile al caror cap de familie se incadreaza in acest interval de varsta aveau in 2006 un venit mai ridicat comparativ cu alte categorii de varsta", mai precizeaza expertii de la BNR.

Datele BNR legate de creditele restante catre populatie acopera doar segmentul imprumuturilor peste 20.000 de lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri