Numarul romanilor luati in evidenta Biroului de Credit a ajuns la 5 milioane de persoane in decembrie 2007, reprezentand aproape un sfert din populatia Romaniei, de la 1,8 milioane de persoane la sfarsitul lui 2006, a declarat, citat de NewsIn, directorul general al Biroului de Credit, Serban Epure.
“In prezent, baza de date a Biroului de Credit cuprinde, cu informatie pozitiva si negativa, aproximativ 5 milioane de persoane fizice, acestea detinand 8 milioane de conturi”, a spus Epure.

Numarul celor aflati in evidenta institutiei a crescut cu aproximativ 1,2 milioane, iar numarul conturilor detinute de debitori a urcat cu aproape 2 milioane in mai putin de doua luni.

Clientii bancilor luati in evidenta Biroului de Credit sunt fie restantieri - cu sume de peste 10 lei - la plata creditelor, fie persoane care au contractat deja un imprumut la una dintre entitatile luate in evidenta de institutie. In primul caz, informatiile raportate de institutiile de credit (banci, societati de credit de consum sau de leasing, etc) sunt numite negative, in al doilea caz, acestea sunt denumite pozitive.

“In prezent, in sistemul Biroului de Credit exista 38 de participanti, din care 28 de banci, care au, cumulat, o cota de piata de 98,4%, sapte societati de credit de consum, doua de leasing si una de asigurari. Dintre acestia, 27 de participanti raporteaza informatie pozitiva”, a explicat Epure.

El a mai spus ca, din totalul de 27 de institutii care transmit date despre clientii care au luat deja un credit, fara a fi neaparat restantieri, 21 sunt banci, care insumeaza o cota de piata de 83,4%, patru sunt societati de credit de consum si doua de leasing.

Directorul Biroului de Credit a spus ca institutia pe care o conduce ar putea introduce, din 2008, un sistem de scoring care, in cazul aplicarii, va atasa fiecarei persoane din baza de date un calificativ, ajutand institutiile de credit sa decida daca sa acorde sau nu un nou imprumut respectivului solicitant.

“Biroul de Credit este in faza de a decide implementarea scoringului, care ar avea loc in cursul anului 2008. Dupa ce acest produs va lua fiinta, toate persoanele fizice din baza noastra de date vor avea atasat un simbol (trei cifre sau o combinatie de litere si semne) care vor arata, pe baza comportamentului la plata anterior, probabilitatea ca persoana respectiva sa-si plateasca ratele la timp in viitor. Acest scor va fi atasat Raportului de Credit si va fi transmis, la cerere, participantilor (de exemplu banci sau IFN-uri), ajutandu-i astfel sa ia decizia de creditare”, a mai explicat Epure.

Implementarea sistemului de scoring ar ajuta bancile sa gestioneze mai bine riscurile de nerambursare a imprumuturilor,in conditiile in care creditul neguvernamental continua sa inregistreze un ritm de crestere foarte ridicat, de 55% in intervalul noiembrie 2006 - noiembrie 2007, pana la 141,12 miliarde lei (40,35 miliarde euro), potrivit datelor bancii centrale.

Totusi, in luna noiembrie a acestui an, cele mai multe restante (73,8%) erau de valoare mica, fiind cuprinse intre 1 si 1.000 de lei. Un sfert (24,8%) erau intre 1.001 si 10.000 de lei, iar restul de 1,4% erau restante mai mari de 10.000 de lei, arata datele Biroului de Credit. Epure nu a precizat numarul restantierilor aflati in evidenta Biroului de Credit.

Volumul creditelor restante din sistemul bancar a ajuns, dupa primele noua luni din 2007, la 2,065 miliarde lei, in crestere cu 23,8% fata de sfarsitul lui 2006, ritm mai lent decat cel al avansului inregistrat de creditul neguvernamental in aceeasi perioada, de 39,7%, mai arata statisticile Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Creditele acordate populatiei si firmelor romanesti au crescut pana la 129,062 miliarde lei la sfarsitul lunii septembrie 2007, de la 92,378 miliarde lei la finalul anului trecut. Astfel, volumul creditelor restante reprezenta, dupa primele noua luni din 2007, 1,6% din creditul neguvernamental.

Ponderea creditelor restante pe segmentul pentru populatie era, la sfarsitul lunii septembrie 2007, de 0,54% din totalul creditelor pe retail, inferioara fata de alte segmente, precum cel al firmelor, insa intr-o crestere mai accelerata de la inceputul anului. Volumul creditelor restante catre populatie era de aproximativ 340 milioane lei (putin peste 100 milioane euro) la sfarsitul lui septembrie, nivel cu 163% mai mare decat cel inregistrat la finalul aceleiasi luni din 2006, in conditiile in care totalul creditelor pe segmentul de retail ajunsese, dupa primele noua luni, la peste 18 miliarde euro.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri