Arbitrul pensiilor private va inainta un proiect privind fondul de garantare a pensiilor private obligatorii si facultative cel mai probabil in luna ianuarie, urmand ca Guvernul sa dea o ordonanta de urgenta in februarie, a declarat vicepresedintele CSSPP Ion Giurescu, citat de NewsIn.
"Vrem sa facem un fond de garantare dupa modelul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) sau dupa modelul Comisie de Supraveghere a Asigurarilor (CSA)", a precizat vicepresedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), care a adaugat ca vor lua in calcul, cel mai probabil, modelul CSA.

Giurescu a adaugat ca arbitrul pensiilor nu a luat, inca, nicio decizie referitoare la forma de organizare a fondului de garantare in ce priveste investitiile, situatiile in care fondul va interveni ca platitor, nivelul despagubirilor sau cu cat vor contribui fondurile la acest fond.

Vicepresedintele CSSPP a explicat ca, in ce priveste piata bancara, toate bancile sunt membre ale Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDSB), iar banca centrala este actionarul pricipal. In cazul arbitrului asigurarilor insa, CSA este cel care administreaza banii de la asiguratori si actioneaza in consecinta.

In iunie 2007, presedintele CSSPP, Mircea Oancea, declarase ca fondul de garantare a pensiilor private va plasa banii in instrumente cu lichiditate mare si risc scazut, insa pana la acea data nu se luase inca o decizie in ce priveste forma de organizare a acestuia. El mentionase totusi ca Legea 204 privind pensiile facultative "ne trimte mai degraba spre constituirea ca o societate pe actiuni".

Pentru depunerile populatiei in banci, Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar garanteaza depozitele pana la un plafon de 20.000 euro.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri