Moneda nationala a pierdut trei bani in in cursul zilei de ieri, dupa ce agentia de rating Fitch a anuntat ca a scazut perspectiva Romaniei de la `stabil` la `negativ`, euro fiind cotat la finalul zilei la 3,7220 lei/euro, cu un ban mai mult decat in urma cu doua zile, sustin dealerii.
Cursul afisat ieri de banca centrala, de 3,7011 lei/euro, descrie o apreciere a monedei nationale cu peste 2 bani (0,63%) fata de euro, de la 3,7246 lei/euro, cat era miercuri.

"Leul s-a depreciat dupa ce Fitch a anuntat ca ne-a dat perspectiva negativa si acum ramane sa vedem ce va face BNR la sedinta de luni. Acum chiar ca trebuie sa mareasca dobanda", a declarat Monica Angelescu, seful departamentului de tranzactii interbancare al Volksbank, potrivit NewsIn.

Moneda nationala s-a apreciat in primele tranzactii de ieri, de la 3,7150 la 3,6960 lei/euro, ca urmare a cererii mari de lei din piata, in contextul in care Mugur Isarescua anuntat miercuri ca BNR foloseste acum instrumentele utilizate si in vara, cand leul se aprecia prea rau, dar in sens invers.

Cursul s-a mentinut timp de trei ore si jumatate intre 3,70 si 3,71 lei/euro, dar imediat dupa ce agentia de rating Fitch a anuntat ca a scazut perspectiva de rating a Romaniei de la `stabil` la `negativ` leul s-a depreciat brusc de la 3,7050 lei/euro la 3,7195 lei/euro, iar in urmatoarele zece minute a revenit in apropierea nivelului de 3,71 lei/euro. Ulterior, leul a continuat sa se deprecieze pana la 3,7315 lei/euro, iar la 17:15, euro era cotat la 3,7220-3,7270 lei/euro.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a atras joi 550 milioane lei, in depozite cu scadenta pe 4 februarie, scadenta utilizata si la depozitele constituite in ultimele trei zile, la o dobanda egala cu dobanda cheie, de 8% pe an, semn ca banca centrala ar putea inaspri, de luni, politica monetara.

Cursul afisatin cursul zilei de ieri de banca centrala arata o apreciere cu 1% a monedei nationale fata de dolar, de la 2,5156 lei/dolar, cat era miercuri, la 2,4904 lei/dolar.

Pe pietele internationale, dolarul s-a depreciat de la 1,4819 la 1,4914 dolari/euro, dupa ce Federal Reserve (banca centrala americana) a anuntat ca a micsorat din nou rata dobanzii de politica monetara, de aceasta data de la 3,50 la 3,00% pe an. Ulterior, dolarul a oscilat intre 1,4814 si 1,4891 dolari/euro, iar la 17:20, ora Romaniei, cotatia era de 1,4845 dolari/euro.

Banca centrala a afisat, in prima parte a zilei de ieri un nivel al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 8,26% pe an, fata de 8,18 % pe an cat era in ziua anterioara, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a crescut usor la 8,93% pe an, de la 8,86% pe an, cat era miercuri.

Dobanzile interbancare la depozitele pentru o zi, de tip overnight, se mentin la un nivel ridicat, de 8,4-8,9% pe an, ca urmare a scaderii lichiditatii din piata interbancare, odata cu inceperea unei noi perioade de constituire a rezervelor minime obligatorii, si a asteparilor din piata ca banca centrala sa mareasca, din nou, dobanda cheie la urmatoarea sedinta de politica monetara din 4 februarie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri